SVENSKA RIKSDAGSGRUPPEN LÄMNADE IN 64 BUDGETMOTIONER

01.10.2018 kl. 14:36
Svenska riksdagsgruppen har lagt grunden för sin alternativa budget 2019. Gruppen har lämnat in totalt 64 budgetmotioner. Motionerna är en början till arbetet med att presentera en skuggbudget med bättre politik än regeringens.
Svenska riksdagsgruppen har lagt grunden för sin alternativa budget 2019. Gruppen har lämnat in totalt 64 budgetmotioner. Motionerna är en början till arbetet med att presentera en skuggbudget med bättre politik än regeringens.

– För oss är sysselsättningen och företagsamheten viktiga delar av vår skuggbudget. Vi är övertygade om att vi med tydlig och sporrande sysselsättningspolitik lägger en mer hållbar ekonomisk grund. Därför är även satsningar på bättre arbetshälsa synligt med i vårt alternativ, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Thomas Blomqvist.

– Våra prioriteringar varierar från ekonomiskt mer krävande reformer, som en omfattande familjepolitisk förnyelse och stora insatser på alla utbildningsnivåer till grundandet av fler skyddshem, satsningar på minnessjuka, mental hälsa och Östersjön. Vårt alternativ gör Finland mer jämlikt och framgångsrikt, säger partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson. 

De största satsningarna i Svenska riksdagsgruppens och SFP:s skuggbudget riktas till utbildningen, biståndet, arbetshälsan, en mer sporrande sysselsättning och skattepolitik samt åtgärder för att förbättra situationen för de mest utsatta, som exempelvis genom att höja garantipensionen och barnbidragets ensamförsörjartillägg. Den alternativa budgeten lanseras i början av november. I skuggbudgeten omfördelas 1,6 miljarder euro jämfört med regeringens budget.
Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15