Henriksson oroad över polisens resurser

18.08.2018 kl. 16:19
Situationen med polisens otillräckliga resurser är ohållbar och har tillåtits pågå redan en längre tid.

Nu behövs en verklig vilja av regeringen för att åtgärda problematiken, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

 

–  I till exempel Österbotten rapporteras om en ökad mängd våldsbrott, vilket ytterligare förvärrar situationen. I Österbotten har man också haft svårt att hitta brottsutredare på grund av den låga lönenivån och stora arbetsbördan. De få som söker polisjobb lockas mera av fältarbete än av ett jobb som utredare. Det handlar ett grundläggande problem som vi inte får blunda för, säger Henriksson.

 

 I Statsrådets redogörelse för den inre säkerheten konstateras att många brott blir outredda på grund av resursbristen på flera håll i landet.

 

– De knappa resurserna leder bland annat till långa behandlingstider och hotar medborgarnas rättssäkerhet och trygghetskänsla. Regeringen måste ta detta problem på allvar, säger Henriksson.

 

– Resursbristen försvårar det jämlika bemötandet av medborgarna, då man blivit tvungen att prioritera vissa fall eftersom polisen inte hinner med allt. Även mindre förseelser bör utredas – och polisens närvaro i samhället är viktig i preventivt syfte, säger Henriksson.

 

Anna-Maja Henriksson har lämnat in ett skriftligt spörsmål där hon frågar vad regeringen tänker göra för att trygga polisens resurser och se till att fler personer söker tjänster som brottsutredare.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15