Aktuell debatt om utmaningarna för det internationella, multilaterala  samarbetet.

12.06.2018 kl. 16:16
Svenska riksdagsgruppens gruppanförande 12.6 2018 av riksdagsledamot Stefan Wallin

Talat ord gäller

 

Arvoisa puhemies, värderade talman,

som det gamla ordspråket lyder är en kedja just så stark som dess svagaste länk. Detta gäller synnerligen för ett internationellt samfund och samarbete. Alla stater i världen har under årens lopp kommit överens om många regler och spelregler som ska bidra till att situationen i världen och samarbetet är stabilare, mer förutsägbart och målinriktat.

Om en enda viktig stat trots det en dag, låt oss säga på grund av rent nationella principer och för att signalera maktpolitik, beslutar att bryta mot dessa överenskomna regler är grunden för samarbetet illa ute.

Just så gick det när Ryssland 2014 erövrade Krimhalvön. Så gick det också när presidentadministrationen i USA drog sig ur Parisavtalet och nyligen beslutade införa importtullar som också slår hårt mot Europa, något som inte stämmer överens med WTO:s grundfilosofi.

I en redan nu turbulent världssituation behöver vi verkligen ingen handelspolitisk kapprustning och inga hot. Låt oss hoppas att ens dagens toppmöte mellan USA och Nordkorea medför en positiv stämning och avspänning. 

Det bubblar också inom EU. Vissa medlemsstater, som Polen och Ungern, utmanar de inom unionen gemensamt överenskomna grundläggande värderingarna och rättsstatsprincipen. Storbritanniens utträde ur EU är resultatet av en folkopinion som sannolikt påverkades av utomstående aktörer – ett ytterligare tecken på likgiltighet.

Risken för hybridpåverkan ska inte heller underskattas i Finland, något också forskare nyligen varnat för. Vi har snart tre val framför oss, det är osannolikt om det är värt att utsätta landskapsvalet för hybridpåverkan

 

Talman,

mitt i denna villervalla måste också ett litet land som Finland lyckas navigera och helst navigera rätt. Också om vi har den trygga nordiska familjen och EU-medlemskapet som ryggstöd måste också viktiga nationella vägval göras.

Ett viktigt sådant, som gjorts redan för länge sedan är att Finland eftersträvar en aktiv, konstruktiv roll i alla sådana multilaterala organisationer, vid alla de bord där beslut fattas som angår och påverkar oss.

I just denna tid, när stormakterna utmanar för att inte säga direkt föraktar elementära delar av multilateralt samarbete, behövs kontinuitet och konstruktivitet mera än på länge. Därför skall Finland fördjupa sin roll i krishantering, medling, utvecklingssamarbete, i verkställandet av Agenda2030 för hållbar utveckling. Inför sitt EU-ordförandeskap om ett drygt år bör Finland formulera en tydlig proeuropeisk agenda för sina målsättningar. Finland skall inte bara vara Beobachtern - observatören. Vi skall vara aktören.      

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55