Unga killars marginalisering måste tas på allvar

07.06.2018 kl. 17:00
SFP:s riksdagsledamöter Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist efterlyser åtgärder för att motverka pojkars och unga mäns marginalisering.

Av 15–29-åringar är cirka fem procent marginaliserade och två tredjedelar av dem är pojkar.

– Marginaliseringen kan börja redan i grundskolan och en betydande orsak är känslan av ensamhet. Den sociala gemenskapen är mycket viktig för en växande ungdom. Däremot kan utanförskap starta en negativ spiral som är svår att ta sig ur.

Det säger SFP:s riksdagsledamöter Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist som efterlyser åtgärder för att motverka pojkars och unga mäns marginalisering.

 

Orsakerna till marginaliseringen är mångfaldiga och påverkas bland annat av svåra familjeförhållanden, inlärningssvårigheter och mobbning. Mentala problem kan bryta ut och leda till att studierna avbryts och till att den unga blir arbetslös, och utan jobb är det svårt att försörja sig och planera för framtiden. 

– På Island har man satsat på skolornas eftermiddagsprogram och infört ett hobbykort som subventionerar hobbyavgifterna. Ett lite liknande initiativ har tagits av Finlands regering i och med mobilappen Hobbypass för högstadieelever som tas i bruk nästa år. Detta är välkommet, men initiativet borde absolut utvidgas också till lågstadie- och andra stadiets elever. Genom att göra hobbyverksamhet tillgänglig för alla kan vi motverka marginalisering, säger Anders Adlercreutz.

 

Maskulinitetsnormerna i samhället påverkar starkt pojkars utveckling, attityder och beteende. Detta bidrar till ojämställdhet och till utsatthet för både kvinnor och män. I forskning om män och jämställdhet betonas pojkars och mäns inkludering i jämställdhetsarbetet samt hälsofrämjande och våldsförebyggande insatser i tidigt skede för att bryta det maskulina normbeteendet hos pojkar.

 

– För att motverka marginalisering behövs satsningar på jämställdhetsfostran, småbarnspedagogik, skola och utbildning. För många unga är grundskolans slut en känslig tid i livet och en låg utbildningsnivå kan öka risken för utslagenhet. Marginalisering och utanförskap är i första hand en personlig tragedi, men det är dessutom ett betydande samhällsproblem. Det är oerhört viktigt att samhället vidtar rätt åtgärder så tidigt som möjligt för att motverka detta, säger Thomas Blomqvist.

 

Svenska folkpartiet ordnade på torsdagen tillsammans med Svenska Kvinnoförbundet ett seminarium i riksdagens infocentrum där åtgärder för att motverka pojkars och unga mäns marginalisering diskuterades.

Anders Adlercreutz ja Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00