Sluta gräva gropar för din egen reform, Juha Sipilä

29.05.2018 kl. 12:01
Regeringen börjar mjukna upp: både Petteri Orpo och Juha Sipilä verkar var öppna för en diskussion om när landskapsvalet ska hållas. Juha Sipilä håller trots det fast vid att landskapen ska köra igång från början av år 2020. 

− Det här är direkt förnuftsvidrigt. Om vi lärt oss nånting av den här processen borde det vara att det inte är klokt att slå fast ett slutdatum innan hindren är undanröjda och man kommit över vattengraven. Juha Sipilä gräver nya gropar för sig själv, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz, vice ordförande för SFP. 

 

− Mycket av problematiken kring hela diskussionen om tidtabellen handlar om att Centern inser att stödet för reformen är lågt. Därför vill partiet forcera tidtabellen. Men samtidigt blundar Centern för den bakomliggande orsaken till det låga stödet. Om man ger processen tid och tar kritiken på allvar kunde man rätta till de mest uppenbara problemen. Då har också reformen en reell chans att överleva ett regeringsskifte, säger Adlercreutz.

 

Både Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo och Centerns ordförande, statsminister Juha Sipilä har klart sagt att riksdagen ska få den tid som krävs för att behandla lagförslaget. 

 

− Det här är bara tomma ord så länge utskotten fortfarande jobbar vidare enligt en forcerad tidtabell. Inse sakens allvar. Ge er egen reform en chans att överleva. Återgå till ett normalt förfarande i riksdagen så att de viktiga frågorna kan behandlas grundligt och inte blir ett hastverk. Flytta fram landskapsvalet till nästa vår och skjut upp landskapens startdatum till januari 2021, avslutar Adlercreutz. 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15