Slopa språkförsöket med frivillig skolsvenska

05.05.2018 kl. 11:34
Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson anser att försöket med frivillig skolsvenska borde slopas.

− Det är dags för regeringen att inse att språkförsöket inte längre är motiverat att genomföra. Nu har ytterligare en kommun dragit sig ur och det är bara fyra kommuner kvar. Hela försöket håller på att bli en fars, säger Anna-Maja Henriksson.

 

I onsdags meddelade Jämsä stad att den drar sig ur på grund av ringa intresse, endast två elever ville delta i försöket. Tidigare i våras drog sig också Kaustby ur.

 

− Ursprungligen ville regeringen att 2200 sjätteklassare skulle delta i försöket. Nu är det färre än 450 elever som vill delta. Jag ser faktiskt ingen poäng med att gå vidare med försöket, säger Henriksson.

 

De kommuner som fortfarande vill delta är Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

 

− Empiriskt kommer inte det här försöket att ge ett resultat som har någon betydelse. Tvärtom riskerar det att försätta de elever som går med i försöket i en ojämlik situation i förhållande till andra elever i landet, säger Henriksson.

 

− I stället för ett urvattnat och onödigt språkförsök behövs nu åtgärder som förnyar språkundervisningen. Det behövs fler språkbadslärare så att tillgången till språkbad och språkduschar blir bättre såväl i dagvården som i skolan, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00