Vargen, färjan och Hjallis

22.04.2018 kl. 08:05

Som många av oss hållit framme och befarat under det senaste halvåret har vi nu i Österbotten kommit till en punkt där vargens närvaro kraftigt begränsar människor livskvalitet på olika håll i Österbotten. Efter hårda påtryckningar såväl i olika politiska forum som den aktivitet invånarna i Österbotten visat så verkar det nu äntligen som att åtminstone vissa regeringsledamöter har vaknat i frågan. Nu är det upp till bevis att åstadkomma sådant regelverk att vargstammen kraftigt decimeras och att vargar som rör sig på människors gårdar och går åt husdjur skall kunna skjutas omedelbart. 

 

Jag upprepar: I ett land som fyllt 100 – med lagstiftning om obligatoriskt koppel på hundar i tätort – känns det helt sjukt om man plötsligt inte skall kunna plocka bär, gå till skolan eller bedriva jakt och viltvård utan att vara livrädd för vargar. Själv bjöd jag i torsdags till Vasa in Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter vid Viltcentralen, till ett möte med bl.a. polisen, österbottniska rovdjurskontaktpersoner och markägare. En god dialog är mycket viktig eftersom Härkönen i praktiken ensam väldigt långt ansvarar för beviljande av undantagstillstånd för att fälla varg. 

 

Under torsdagen nåddes vi även av Hjallis Harkimos beslut att hoppa av samlingspartiet. Det blir intressant att se om och hur detta påverkar kohandeln kring de så kallade vård- och landskapsreformerna. Ett för hela Österbotten historiskt och strategiskt viktigt beslut togs även i Vasa stadsstyrelse på måndag kväll. Man beslöt att ett nytt fartyg skall byggas för färjetrafiken i Kvarken, om beviljandet av proprieborgen på högst 35 miljoner samt beviljandet av en finansieringsandel på högst 25 miljoner. Att vi efter åratal av arbete och otaliga möten med fina människor både från finska och svenska sidan äntligen kommit så här långt känns fantastiskt. Jag vill lyfta på hatten åt alla som deltagit och alltjämt aktivt deltar i detta arbete. Själv har jag under många år haft förmånen att arbeta för olika Kvarkenprojekt såväl nationellt, via Vasa stad och Österbottens förbund som genom styrelserna i Kvarkenrådet r.f. och bolaget Kvarken Link Ab och är oerhört stolt över det lagarbete och den laganda som finns i Kvarkenregionen.

Vasa stad och Umeå kommun har under åren tagit ett enormt ansvar för världens nordligaste året runt passagerarförbindelse och lyckats utveckla såväl trafiken som förståelsen för stråkets strategiska betydelse och enorma potential. Den berömda stora bilden handlar om att sammanbinda hamnar i nord-Norge med Ryssland och Kinas nya sidenvägsstrategi. Som en del i detta arbetar vi även för att få territoriell specialstatus för Kvarkenregionen inom EU, dvs. att bilda ett så kallat EGTS. En modern specialdesignad miljövänlig färja är oerhört viktig för alla österbottniska landskap och bör även ses som ett flytande laboratorium och skyltfönster för marinteknologi.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15