Vargen, färjan och Hjallis

22.04.2018 kl. 08:05

Som många av oss hållit framme och befarat under det senaste halvåret har vi nu i Österbotten kommit till en punkt där vargens närvaro kraftigt begränsar människor livskvalitet på olika håll i Österbotten. Efter hårda påtryckningar såväl i olika politiska forum som den aktivitet invånarna i Österbotten visat så verkar det nu äntligen som att åtminstone vissa regeringsledamöter har vaknat i frågan. Nu är det upp till bevis att åstadkomma sådant regelverk att vargstammen kraftigt decimeras och att vargar som rör sig på människors gårdar och går åt husdjur skall kunna skjutas omedelbart. 

 

Jag upprepar: I ett land som fyllt 100 – med lagstiftning om obligatoriskt koppel på hundar i tätort – känns det helt sjukt om man plötsligt inte skall kunna plocka bär, gå till skolan eller bedriva jakt och viltvård utan att vara livrädd för vargar. Själv bjöd jag i torsdags till Vasa in Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter vid Viltcentralen, till ett möte med bl.a. polisen, österbottniska rovdjurskontaktpersoner och markägare. En god dialog är mycket viktig eftersom Härkönen i praktiken ensam väldigt långt ansvarar för beviljande av undantagstillstånd för att fälla varg. 

 

Under torsdagen nåddes vi även av Hjallis Harkimos beslut att hoppa av samlingspartiet. Det blir intressant att se om och hur detta påverkar kohandeln kring de så kallade vård- och landskapsreformerna. Ett för hela Österbotten historiskt och strategiskt viktigt beslut togs även i Vasa stadsstyrelse på måndag kväll. Man beslöt att ett nytt fartyg skall byggas för färjetrafiken i Kvarken, om beviljandet av proprieborgen på högst 35 miljoner samt beviljandet av en finansieringsandel på högst 25 miljoner. Att vi efter åratal av arbete och otaliga möten med fina människor både från finska och svenska sidan äntligen kommit så här långt känns fantastiskt. Jag vill lyfta på hatten åt alla som deltagit och alltjämt aktivt deltar i detta arbete. Själv har jag under många år haft förmånen att arbeta för olika Kvarkenprojekt såväl nationellt, via Vasa stad och Österbottens förbund som genom styrelserna i Kvarkenrådet r.f. och bolaget Kvarken Link Ab och är oerhört stolt över det lagarbete och den laganda som finns i Kvarkenregionen.

Vasa stad och Umeå kommun har under åren tagit ett enormt ansvar för världens nordligaste året runt passagerarförbindelse och lyckats utveckla såväl trafiken som förståelsen för stråkets strategiska betydelse och enorma potential. Den berömda stora bilden handlar om att sammanbinda hamnar i nord-Norge med Ryssland och Kinas nya sidenvägsstrategi. Som en del i detta arbetar vi även för att få territoriell specialstatus för Kvarkenregionen inom EU, dvs. att bilda ett så kallat EGTS. En modern specialdesignad miljövänlig färja är oerhört viktig för alla österbottniska landskap och bör även ses som ett flytande laboratorium och skyltfönster för marinteknologi.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15