SFP välkomnar Juho Saaris rapport

22.03.2018 kl. 13:50
Utslagning bör motverkas på bred front

Utslagning och ojämlikhet är en av de största framtidsfrågorna för vårt samhälle. Professor Juho Saaris arbetsgrupp som tillsattes av statsminister Juha Sipilä presenterade sin slutrapport i går.

Gruppordförande Thomas Blomqvist och riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) deltog i statsminister Sipiläs rundabordssamtal om rapportens slutledningar.

– Jag ser det som mycket positivt att man i rapporten angriper problematiken från många olika håll, säger Blomqvist.

– Det är bra att rapporten entydigt siktar på ett mindre byråkratiskt socialsystem och att rensa bort inkomstfällor. Det ska vara solklart i alla lägen att det lönar sig att ta emot jobb, också kortare inhopp. Samtidigt är det viktigt att vi har ett skyddsnät som hjälper dem som har det svårast, säger han.

 

Rapporten delar in åtgärderna i tryggande, effektiverande, räddande och återställande åtgärder. 

– Det är positivt att man ser insatserna för ungdomar och barn som viktiga. Mycket av det som föreslås här har vi inom SFP också talat varmt för redan tidigare. Det som jag saknar är ett fokus på ungdomars fritid och eftermiddagsverksamhet. På Island har man nått fantastiskt fina resultat i ungdomsarbetet genom att försäkra sig om att alla har likvärdiga och faktiska möjligheter till en hobby i anslutning till skoldagen, säger Adlercreutz 

 

Avgörande är hur de tankar som rapporten lyft upp verkligen förs vidare.

– Avgörande är nu att vi får en gemensam syn på läget, att det finns en gemensam vilja att ta tag i problemen. På basis av diskussionerna igår tycker jag att så är fallet, konstaterar Blomqvist.

– Med tanke på det kommande regeringsprogrammet är det bra att alla partier tillsammans kommer åt att ventilera sina åsikter. Det krävs en gemensam vilja för att vi ska kunna gå vidare. Att bekämpa utslagning och ojämlikhet bör vara ett strategiskt mål för nästa regeringsprogram, säger Adlercreutz.

Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00