Befolkningens oro för vargen måste tas på allvar

21.02.2018 kl. 13:29
Förekomsten av varg blir allt vanligare på många håll. I såväl Österbotten som Västnyland har vargobservationerna duggat tätt. Svenska riksdagsgruppen lämnade på onsdagen in ett spörsmål till regeringen.

− Det som väcker oro är att vargarna rör sig i områden där de tidigare inte har varit synliga. Befolkningens oro för vargarna måste tas på allvar, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Det finns åtminstone en bofast vargflock norr om Vasa, två bofasta flockar i södra svenska Österbotten och en bofast flock i västra Nyland.  Lokalbefolkningen är ängslig för både barn och husdjur.

− Det är dags för myndigheterna att vakna. Människor måste kunna känna sig trygga i sin vardag, säger för sin del Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Vargflockarna breder i snabb takt ut sina revir och närmar sig allt oftare bebyggelse.

− Det finns regioner där barn inte vågar ta sig till skolan på egen hand eller vistas på gårdar av rädsla för vargar. Det nya läget med vargen som inte är skygg för människan föranleder åtgärder för att folks tillit till myndigheternas förmåga att lösa problem inte ska undergrävas, säger Blomqvist.

”Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att hålla vargstammen under kontroll och öka medborgarnas säkerhet”, frågar Svenska riksdagsgruppen av regeringen i spörsmålet. Det har undertecknats av alla tio medlemmar i Svenska riksdagsgruppen
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00