Finland ska vara ett cancervårdens modelland även i fortsättningen

08.02.2018 kl. 10:32
I internationell jämförelse är cancervården i Finland på toppnivå.

- I internationell jämförelse är cancervården i Finland på toppnivå.  Det här bekräftas också av de berättelser jag tagit del av via människor nära mig som genomgått cancervård. Men det finns givetvis områden där vi kan bli ännu bättre, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.

Vi borde bland annat satsa mera på att följa upp de personer som i unga år haft cancer och fått cytostatikabehandling. Det har visat sig att dessa personer har en större benägenhet för komplikationer senare i livet i form av hjärt- och kärlsjukdomar. Vi måste se till att det ges tillräckliga resurser för både förebyggande vård och uppföljning av redan tillfrisknade.

Vårdreformen för också med sig nya utmaningar eftersom de regionala skillnaderna för att få en effektiv och trygg vård nu borde minska och inte öka. Inte heller finansieringen för cancerforskningen får riskeras i och med de nya modellerna för landskapens finansiering. Här är det av yttersta vikt att det planerade nationella centret för cancervården i Finland, FICAN, kan bli av.

- Gemensamma projekt såsom Mallimaa2020, som samlar både cancerorganisationerna och läkemedelsindustrin att tillsammans arbeta fram individuella vårdmetoder för den enskilda patienten, är viktiga för att Finland även i fortsättningen ska vara ett modelland då det kommer till cancervård, konstaterar Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00