Språkförsöket är ett steg i fel riktning

16.12.2017 kl. 16:20
Det har varit tuffa dagar i riksdagen under denna vecka. Veckans ljuspunkt var att få njuta av en vackert sjungande Finlands lucia Anna-Kajsa Edström med följe på onsdagen.

Tyvärr avslutades också behandlingen av regeringens språkförsök denna vecka. Språkförsöket tvingades igenom av regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och De blå, förstärkta med sannfinländarna. Språkförsöket innebär att 2200 skolelever i årskurs 5 och 6 kan välja bort undervisningen i svenska. Försöket träder i kraft till hösten. SFP och hela oppositionen röstade emot försöket.

 

Regeringen talar om breddade språkkunskaper som om kunskaper i till exempel kinesiska och svenska stod i ett motsatsförhållande till varandra. Svenskan är ju ett av republikens nationalspråk, det är varken ryskan eller kinesiskan.

 

Finland behöver fler svenskkunniga människor i framtiden – inte färre. Barnen borde få lära sig svenska tidigare, varför inte redan i dagis, med hjälp av språkduschar och språkbad.

Norden erbjuder många arbetstillfällen för finländare och språkkunskaperna har alltid varit en konkurrensfördel för att få ett jobb. Det ligger i hela landets intresse att en större del av folket också har kunskaper i svenska.

 

Det är klart att unga som inte kan någon svenska har en sämre ställning på arbetsmarknaden.

Det är också mycket beklagligt att man vill försvaga svenskan uttryckligen i samband med att Finland fyller 100 år. Det är ett tydligt tecken på att regeringen är totalt likgiltig då det gäller att värna om landets tvåspråkighet på bästa sätt.

 

Samtidigt som Samlingspartiet och Centern inte orkar bry sig tycks De blå i sin desperation över de dåliga opinionssiffrorna inte hitta något annat än att fortsätta gå åt svenskan. Det är en sorglig situation.

 

Tänk vilken möjlighet vi skulle ha i vårt land, bara alla såg den. För språk öppnar alltid fler dörrar och ger en konkurrensfördel. Nåja, vi jobbar vidare och jag hoppas att många föräldrar tänker annorlunda än riksdagen, så att slutresultatet blir att så få barn som möjligt väljer bort svenskan. Inte minst för deras egen skull.

 

SFP fortsätter att jobba för tidigare läggning av inlärningen av alla språk. Min förhoppning är att det småningom också skulle växa fram flera politiker i statsmannaklass som t.e.x. Paavo Lipponen och Martti Ahtisaari. Det är hela nationens sak att jobba för en levande tvåspråkighet.

 

Jag önskar er alla läsare en riktigt god och avkopplande julhelg! 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00