Eva Biaudet kritiserar regeringens EU-politik: Som att köra med handbromsen på

22.11.2017 kl. 15:08

 

 

Finland liknar mera en försiktig nejsägare än en aktiv förnyare av EU, säger Eva Biaudet (SFP).

Hon bedömer att regeringen styrs av en alltför smalspårig syn på EU med ensidig tonvikt på ekonomi. Den andra faktorn som allvarligt bromsar är europaminister Sampo Terho och hans blå partis i grunden negativa EU-hållning.

– Det är svårt att köra bil med handbromsen på. Var finns engagemanget för de europeiska värdena? För oss borde det handla om att ta ledarskap i ett socialt och jämställt Europa. Vi borde tala om utbildning, invandring och Europas ställning i världen. Vi borde kunna verka för konfliktlösning och ge tyngd åt klimatpolitiken, säger Biaudet.

Finland blir EU:s ordförandeland om två år. I riksdagens debatt på onsdagen om EU-politiken föreslog Biaudet att Finland förbereder att ambitiöst program för ordförandeskapet och att även oppositionen tas med i programarbetet.

– Denna chans att aktivt forma EU-politiken borde vi inte missa. Vi ser nu brexit, men också en instabil politisk situation i Tyskland där Angela Merkels framtid är på spel. Det finns ett politiskt tomrum att fylla – och med rätt politik kan våra nordiska länders roll stärkas.

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00