SFP:S SKATTEVÄXLING GÖR DET MER LÖNSAMT ATT ARBETA OCH GER ALLA MER I HANDEN

15.11.2017 kl. 14:37
Svenska folkpartiet föreslår en skuggbudget som vi kallat ”Ett bättre alternativ”. Det är ett alternativ som sporrar till arbete, flit och företagsamhet. Löntagaren skulle med SFP:s budget få mera i handen genom att inkomstskatten sänks i alla inkomstgrupper.

Samtidigt föreslår Svenska riksdagsgruppen en måttlig momshöjning på en halv procentenhet för att finansiera det hela. Det här drabbar dock inte låginkomsttagare, studerande eller personer med små pensioner eftersom de skulle kompenseras med andra åtgärder.

− Vi höjer garantipensionerna och ensamförsörjartillägget i barnbidraget mer än vad regeringen gör. Dessutom stryker vi det frusna indexet i folkpensionen och höjer studiepenningen. Vi tycker det är rätt att alla har mera pengar att bestämma över själva, sade Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin i riksdagsdebatten på onsdagen.

Socialt rättvis skuggbudget

Riksdagens informationstjänst har gjort en utredning som visar att SFP:s alternativ ger större inkomster i alla inkomstgrupper jämfört med regeringens alternativ. Det här gäller särskilt för de två lägsta inkomstgrupperna.

− Vårt alternativ ger mer i handen för den som arbetar samtidigt som det är socialt rättvist, sade Wallin.

Avskaffa arvs- och gåvoskatt vid generationsskiften

Svenska riksdagsgruppen föreslår vidare att arvs- och gåvoskatten avskaffas vid generationsskiften såväl gällande företag och lantgårdar. Skälet är att det stöder kontinuiteten i företagsamheten och skapar nya jobb.

SFP föreslår betydligt högre anslag för högskoleutbildning och forskning än vad regeringen gör.

− Vi anser fortsättningsvis att en avgiftsfri och kvalitativ utbildning samt en högklassig forskning är nyckeln till ett framgångsrikt Finland, sade Wallin.

Satsningar på mental hälsa
 

SFP påpekade också att de mentala problemen har blivit ett nytt folkhälsoproblem som leder till kostnader i miljardklassen för samhället.

− SFP föreslår ett långsiktigt nationellt program för mental hälsa, men också omedelbara satsningar på förebyggande åtgärder, tidigt ingripande och ett tillräckligt antal psykiatriska sjukvårdare, sade Stefan Wallin.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00