Begränsa avdragsrätten för fackföreningsavgifter

01.10.2017 kl. 16:09
Riksdagsledamot Stefan Wallin har i riksdagen lämnat in en budgetmotion om att införa en självfinansieringsandel i skatteavdragsrätten för fackföreningsavgifter.

Han har även lämnat in en lagmotion om samma sak eftersom åtgärden skulle kräva lagändring.

Wallin föreslår att avdragsrätten för fackföreningsavgifter, som nu är hundraprocentig, förses med en självrisk på 100 euro för privatpersoner som hör till en fackförening och 500 euro för företag, som hör till en arbetsmarknadsorganisation. Självrisken skulle enligt finansministeriet, som Wallin konsulterat, öka skatteinkomsterna med åtminstone 75-80 miljoner euro för staten, kommunerna och kyrkan.

- Under de senaste åren har vi minskat på avdragsrätten för bostadslåneräntor, frivilligt pensionssparande, arbetsplatsresor och köpt hushållsarbete. Det vore konsekvent att också omvärdera skatteavdraget för avgifter till arbetsmarknadsorganisationer. I jakten på nya skatteinkomster kan det inte längre finnas några heliga fiskala eller ideologiska kor som denna. Miljoner finländare är medlemmar i och betalar medlemsavgifter till olika viktiga frivilligorganisationer utan att åtnjuta skatteavdragsrätt för avgiften. Också mot den bakgrunden är det obegripligt att just arbetsmarknadsorganisationerna, men ingen annan, skall ha detta privilegium, säger Wallin.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00