Finskt trä brinner inte bättre en svenskt

23.09.2017 kl. 14:04
Riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser bygglagstiftningen bör ses över

Med tanke på Finlands klimatförpliktelser och eftersom Finland på kort sikt kommer att minska på sin kolsänka i och med de ökade avverkningarna är det av största betydelse att vi i så hög grad som möjligt går in för långvariga träbaserade produkter. Träbyggnaden är sådan.

 

I riksdagens diskussion om miljöministeriets budget på fredagen tog Anders Adlercreutz (SFP) upp frågan om träbyggandet.

– När det gäller träbyggandet är det mycket vi kan göra för att göra spelplanen neutral. Det är förnuftsvidrigt att ett trä som sågas upp och byggs in i ett finskt höghus av trä antas brinna lättare än om det byggs in i en svensk träbyggnad. Det skall inte vara nödvändigt att ha både hängslen och bälten, att både skydda träet med extra lager material och kräva sprinklers, det ena skall räcka – som det gör i Sverige.

 

Miljöminister Tiilikainen har främjat träbyggandet på många sätt, säger Anders Adlercreutz.

 – Vi har tagit många steg i rätt riktning. Det är bra att vi gått mot en större materialneutralitet, för det är en klimatgärning att bygga i trä. Ett småhus i trä lagrar 30 ton koldioxid. Det som nu krävs är att vi inser att finskt trä inte brinner bättre än svenskt. 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00