Riksdagsledamöter kräver åtgärder i vargfrågan

25.09.2017 kl. 10:40
Sfp:s riksdagsledamöter Thomas Blomqvist och Mats Nylund kräver i ett skriftligt spörsmål att en regionalt för stor vargstam måste kunna åtgärdas lättare än idag och att tillräckliga anslag måste tryggas för ersättningar av skador orsakade av varg.

SDP:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta har också undertecknat spörsmålet.

 

Flera människor har varit i kontakt och uttryckt sin oro för vargsituationen till Blomqvist och Nylund. Viltfrågor är en sak för myndigheterna, men med ett skriftligt spörsmål i frågan vill riksdagsledamöterna uppmärksamma ministern och Finlands viltcentral om problemen dels angående beviljandet av jaktlicenser, dels de otillräckliga anslagen för rovdjursstängsel och ersättningar för skador.

 

- Människors oro måste tas på allvar. När vargstammen breder ut sig till bebodda och husdjurstäta områden blir det allt viktigare att få jaktlicenser så problemindivider kan elimineras snabbt. Det måste också finnas pengar för både förebyggande åtgärder och ersättningar för uppkomna skador, säger Blomqvist.

 

I spörsmålet konstateras att lokalbefolkningens tillit till viltförvaltningens goda vilja och syfte i vargfrågor i Västnyland och Österbotten är svag, och att bristen på tillit kan leda till desperation om åtgärder inte vidtas. Riksdagsledamöterna frågar vilka åtgärder jord- och skogsbruksministern tänker vidta för att förebygga skador orsakade av varg, och ersätta dem när de uppstår.

 

- Vi förutsätter att jord- och skogsbruksministeriet i skyndsam ordning vidtar lämpliga åtgärder för att skydda både djur och mänskor. Nuläget är ohållbart, säger Nylund.

 

Jord- och skogsbruksministern Jari Leppä måste ge sitt svar på frågorna i spörsmålet inom 21 dagar.

 

Thomas Blomqvist och Mats Nylund

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15