Positiv drive i Österbotten

17.09.2017 kl. 09:53
Finlands skogsindustri har all orsak att dra en lättnadens suck efter att man i parlamentet i Bryssel röstat för ett kompromissförslag som tar i beaktande såväl Parisavtalets klimatmål som vårt lands ekonomiska intressen.

I synnerhet Nicke Torvalds skall ha ett stort tack för arbetet i kulisserna. Glädjande är även att allt fler nya företag - ofta med unga eldsjälar - grundats i Vasaregionen och Österbotten under det senaste året. Vasa universitet å sin sida har slutit ett samarbetsavtal med Kinas vetenskapsakademi vilket innebär grundandet av ett Kina-Finlandsinstitut.

"Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden." Detta konstaterade den amerikanska presidenten Abraham Lincoln i tiderna. Min tanke går osökt till Östermyraregionens språkrör Ilkka och dess chefredaktör som i veckan påminde läsarna om hur Vasa "motarbetat" centralsjukhuset i Östermyra i frågan om jourreformen. Helt sjukt säger jag. Vi förde - och för alltjämt! - en kampanj som går ut på att Vasa centralsjukhus - helt i enlighet med bl.a. THL:s och Sitras rapporter - bör vara ett av de sjukhus som framöver har omfattande jour dygnet runt och alla tillstånd att vidare utvecklas. Vi har inte en tradition av att i en global värld utgå från att utvecklas på grannarnas bekostnad. 

Vasa stad har i dagarna fått många tack för en lyckad förturnering inför nästa sommars Europeiska mästerskap för U-19 i världens största idrottsgren - fotboll. Jag sänder bollförbundets framlidne ordförande Pertti Alaja en varm och tacksam tanke: han var väldigt mån om att ge orter som vågar investera möjligheten att arrangera internationella matcher. Under tre veckor nästa sommar blir det alltså fotbollsfest med uppskattningsvis 40 000 gäster, hundratals agenter och scouter samt timtal av Vasaregionen live på Eurosport. Rätt typ av satsningar på idrott och kultur betalar sig alltid tillbaka.

Orsaken till att vi vill skapa förutsättningar för fler jobb, stärka forskningen och innovationsplattformarna kring energiklustret etc. är att vi även framöver skall kunna finansiera det allra viktigaste: en god vård i livets alla skeden samt bildning genom livet. Och när det finns orsak att i enskilda fall backa så backar man ödmjukt. Vasa stad misslyckades delvis med förnyandet av färdtjänstsystemet, men det kommer nu att korrigeras. Att våra seniorer och övriga i behov av specialtjänster har en trygg vardag är en hederssak för staden Vasa - som under vårvintern 1918 inhyste det självständiga Finlands första senat. Vi har också all orsak att glädjas över den fina och för landskapet strategiskt viktiga satsning på en rullskidsbana som gjorts i Vörå. Från Vasas sida deltog vi med glädje när man såg vilket personligt engagemang utomstående krafter från näringslivet visade. Finansieringsupplägget som användes kunde mycket väl utgöra en modell för även framtida regionala framtidssatsningar. Regioner som vågar satsa klara sig alltid. Och inkommande fredag ordnas för första gången världsberömda TEDx i Vasa!

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35