Positiv drive i Österbotten

17.09.2017 kl. 09:53
Finlands skogsindustri har all orsak att dra en lättnadens suck efter att man i parlamentet i Bryssel röstat för ett kompromissförslag som tar i beaktande såväl Parisavtalets klimatmål som vårt lands ekonomiska intressen.

I synnerhet Nicke Torvalds skall ha ett stort tack för arbetet i kulisserna. Glädjande är även att allt fler nya företag - ofta med unga eldsjälar - grundats i Vasaregionen och Österbotten under det senaste året. Vasa universitet å sin sida har slutit ett samarbetsavtal med Kinas vetenskapsakademi vilket innebär grundandet av ett Kina-Finlandsinstitut.

"Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden." Detta konstaterade den amerikanska presidenten Abraham Lincoln i tiderna. Min tanke går osökt till Östermyraregionens språkrör Ilkka och dess chefredaktör som i veckan påminde läsarna om hur Vasa "motarbetat" centralsjukhuset i Östermyra i frågan om jourreformen. Helt sjukt säger jag. Vi förde - och för alltjämt! - en kampanj som går ut på att Vasa centralsjukhus - helt i enlighet med bl.a. THL:s och Sitras rapporter - bör vara ett av de sjukhus som framöver har omfattande jour dygnet runt och alla tillstånd att vidare utvecklas. Vi har inte en tradition av att i en global värld utgå från att utvecklas på grannarnas bekostnad. 

Vasa stad har i dagarna fått många tack för en lyckad förturnering inför nästa sommars Europeiska mästerskap för U-19 i världens största idrottsgren - fotboll. Jag sänder bollförbundets framlidne ordförande Pertti Alaja en varm och tacksam tanke: han var väldigt mån om att ge orter som vågar investera möjligheten att arrangera internationella matcher. Under tre veckor nästa sommar blir det alltså fotbollsfest med uppskattningsvis 40 000 gäster, hundratals agenter och scouter samt timtal av Vasaregionen live på Eurosport. Rätt typ av satsningar på idrott och kultur betalar sig alltid tillbaka.

Orsaken till att vi vill skapa förutsättningar för fler jobb, stärka forskningen och innovationsplattformarna kring energiklustret etc. är att vi även framöver skall kunna finansiera det allra viktigaste: en god vård i livets alla skeden samt bildning genom livet. Och när det finns orsak att i enskilda fall backa så backar man ödmjukt. Vasa stad misslyckades delvis med förnyandet av färdtjänstsystemet, men det kommer nu att korrigeras. Att våra seniorer och övriga i behov av specialtjänster har en trygg vardag är en hederssak för staden Vasa - som under vårvintern 1918 inhyste det självständiga Finlands första senat. Vi har också all orsak att glädjas över den fina och för landskapet strategiskt viktiga satsning på en rullskidsbana som gjorts i Vörå. Från Vasas sida deltog vi med glädje när man såg vilket personligt engagemang utomstående krafter från näringslivet visade. Finansieringsupplägget som användes kunde mycket väl utgöra en modell för även framtida regionala framtidssatsningar. Regioner som vågar satsa klara sig alltid. Och inkommande fredag ordnas för första gången världsberömda TEDx i Vasa!

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05