Positiv drive i Österbotten

17.09.2017 kl. 09:53
Finlands skogsindustri har all orsak att dra en lättnadens suck efter att man i parlamentet i Bryssel röstat för ett kompromissförslag som tar i beaktande såväl Parisavtalets klimatmål som vårt lands ekonomiska intressen.

I synnerhet Nicke Torvalds skall ha ett stort tack för arbetet i kulisserna. Glädjande är även att allt fler nya företag - ofta med unga eldsjälar - grundats i Vasaregionen och Österbotten under det senaste året. Vasa universitet å sin sida har slutit ett samarbetsavtal med Kinas vetenskapsakademi vilket innebär grundandet av ett Kina-Finlandsinstitut.

"Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden." Detta konstaterade den amerikanska presidenten Abraham Lincoln i tiderna. Min tanke går osökt till Östermyraregionens språkrör Ilkka och dess chefredaktör som i veckan påminde läsarna om hur Vasa "motarbetat" centralsjukhuset i Östermyra i frågan om jourreformen. Helt sjukt säger jag. Vi förde - och för alltjämt! - en kampanj som går ut på att Vasa centralsjukhus - helt i enlighet med bl.a. THL:s och Sitras rapporter - bör vara ett av de sjukhus som framöver har omfattande jour dygnet runt och alla tillstånd att vidare utvecklas. Vi har inte en tradition av att i en global värld utgå från att utvecklas på grannarnas bekostnad. 

Vasa stad har i dagarna fått många tack för en lyckad förturnering inför nästa sommars Europeiska mästerskap för U-19 i världens största idrottsgren - fotboll. Jag sänder bollförbundets framlidne ordförande Pertti Alaja en varm och tacksam tanke: han var väldigt mån om att ge orter som vågar investera möjligheten att arrangera internationella matcher. Under tre veckor nästa sommar blir det alltså fotbollsfest med uppskattningsvis 40 000 gäster, hundratals agenter och scouter samt timtal av Vasaregionen live på Eurosport. Rätt typ av satsningar på idrott och kultur betalar sig alltid tillbaka.

Orsaken till att vi vill skapa förutsättningar för fler jobb, stärka forskningen och innovationsplattformarna kring energiklustret etc. är att vi även framöver skall kunna finansiera det allra viktigaste: en god vård i livets alla skeden samt bildning genom livet. Och när det finns orsak att i enskilda fall backa så backar man ödmjukt. Vasa stad misslyckades delvis med förnyandet av färdtjänstsystemet, men det kommer nu att korrigeras. Att våra seniorer och övriga i behov av specialtjänster har en trygg vardag är en hederssak för staden Vasa - som under vårvintern 1918 inhyste det självständiga Finlands första senat. Vi har också all orsak att glädjas över den fina och för landskapet strategiskt viktiga satsning på en rullskidsbana som gjorts i Vörå. Från Vasas sida deltog vi med glädje när man såg vilket personligt engagemang utomstående krafter från näringslivet visade. Finansieringsupplägget som användes kunde mycket väl utgöra en modell för även framtida regionala framtidssatsningar. Regioner som vågar satsa klara sig alltid. Och inkommande fredag ordnas för första gången världsberömda TEDx i Vasa!

Joakim Strand

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00