Ljusare siffror i ekonomin

30.07.2017 kl. 13:33
Förra veckan presenterade arbets- och näringsministeriet sin arbetslöshetsstatistik för juni månad. Statistiken visade att antalet arbetslösa var 46 000 färre än året innan.

Antalet långtidsarbetslösa blev också 21 000 färre samtidigt som antalet lediga jobb fortsatte att öka. Antalet lediga jobb i landet är nu 85 000 stycken, vilket gör att vissa branscher helt enkelt har svårt att hitta rätt personal. Arbetslöshetsgraden var i juni 8,9 %, vilket fortfarande är relativt högt i jämförelse med andra nordiska och västeuropeiska länder, men det är ändå en klar förbättring.

 

Den ekonomiska tillväxten syns också i annan statistik. Finansministeriet konstaterade i sin ekonomiska översikt som presenterades vid midsommar att ”tillväxten under det första kvartalet 2017 var klart snabbare än väntat”. För år 2017 spås nu en ekonomisk tillväxt på 2,4 %. Finlands bank och privata bankers nationalekonomer har också skruvat upp sina ekonomiska förväntningar för Finlands tillväxt.

 

Exporten börjar också ta fart. Tullens senaste statistik visar att exporten klart vuxit under början av året. I maj månad, för vilka de senaste siffrorna är, ökade exporten med hela 27 %. Handelsbalansen, som är differensen mellan export och import, visade i maj ett överskott på 270 miljoner euro. Finland har de senaste åren haft ett betydande underskott i handelsbalansen och alltså importerat mer än man exporterat, vilket är illavarslande för ett exportberoende land. Nu finns tecken på att det börjar vända även om man måste ta tullens månadsvisa statistik med viss försiktighet då variationer mellan månaderna ibland kan vara rätt stora. Trenden är ändå positiv och också exporten till Ryssland växer igen. I januari till april i år växte exporten till Ryssland med hela 20 %.

 

Utanför Finlands gränser ser vi också en allt starkare ekonomisk återhämtning. Sverige går ekonomiskt som tåget, Tyskland har knappt någon som helst arbetslöshet och tidigare krisländer som Irland och Spanien visar, efter strukturella reformer, snabb tillväxt och minskande arbetslöshet.

 

Trots att siffrorna är bättre är det viktigt att vi inte lutar oss tillbaka vare sig på europeiskt eller nationellt plan. I Finland är behovet av strukturella reformer fortsättningsvis stort även om den förbättrade konjunkturen snart kommer ge bättre siffror också för statsbudgeten. Konkurrenskraftsavtalet, som man kunde genomföra förra året, har haft viss positiv effekt. Det är ändå den allmänna återhämtningen i världsekonomin som framförallt dragit igång Finlands tillväxt. Finland växer fortfarande långsammare än exempelvis Sverige och det är därför viktigt att vi inte börjar vila på lagrarna även om nuvarande färdriktning så klart är glädjande. Höstens arbetsmarknadsförhandlingar kommer i det här hänseendet vara mycket viktiga.

 

För Ålands del är den nationella återhämtningen också goda nyheter. Det kommer så småningom att påverka klumpsumman positivt. Att skatteintäkterna ökar och budgetunderskottet minskar kommer också underlätta diskussionerna om en höjning av klumpsumman, trots att det inte är en konjunkturfråga. Det förbättrade ekonomiska läget bör också öka på efterfrågan av åländska produkter både i Finland och internationellt. Samtidigt syns det snabbt ökande antalet asiatiska turister, som också är bra för Finlands ekonomi, ombord som kryssningspassagerare på åländskägda fartyg. Efter flera tuffa år är det roligt att konstatera att ekonomin igen visar ljusare siffror.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45