Hela Ålands lag

13.07.2017 kl. 13:28
Vilken fotbollsfest det blev på idrottsparken Wiklöf Holding Arena senaste onsdag

Som liten började jag, precis som många andra åländska ungdomar, att spela fotboll. Ganska snabbt kom jag dock till insikt att fotboll inte riktigt var min grej. Jag var nämligen rädd för att nicka bollen och varje gång jag skulle försöka nicka så blundade jag. Om man är rädd för att nicka bollen blir det nog inte aktuellt att någon gång få spela Champions League. I stället blev det ishockey med Mariehamns IFK, där man inte behövde nicka. På samma sätt som i fotbollen drömde vi nog alla i rinken att någon gång bli proffs. Uppsala AIS grusade dock effektivt de drömmarna då vi en match förlorade med 2-37. Trots att det generellt brukar bli fler mål i ishockey än fotboll, är 39 mål rätt mycket i en match.

 

Bland klasskamrater och andra åländska ungdomar såg man dock att det fanns potential att gå långt. En av dem var Jani Lyyski. Jag minns den årliga matchen mellan elever och lärare i Kyrkby högstadieskola. Jani slog redan då långa krossbollar och plockade ner bollar lika enkelt som proffsen på TV. Jani blev proffs och är idag lagkapten för IFK Mariehamn. Men, om någon hade sagt till Jani, mig eller någon annan att IFK 20 år senare skulle spela Champions League fotboll hemma på idrottsparken hade vi nog grimaserat. Men, i onsdags gjorde man just det.

 

IFK Mariehamns fotbollssaga är helt otrolig. Det borde nästan inte vara möjligt. Jag var inte med på plats då man tog steget upp till ligan, men jag var med i Valkeakoski då man vann finska cupen och senaste år då man vann ligan. Det var stort. Men att spela i Champions League, den främsta lagturneringen i hela stora världen, är enormt. Tänk att ett litet samhälle som Åland, med knappt 30 000 invånare, har ett lag som tar emot stora Legia Warszawa - som senaste november spelat oavgjort, 3-3, mot Real Madrid. Det är stort. På plan i onsdags kämpade IFK:s spelare mot en på pappret överlägsen motståndare. Det borde vara omöjligt. Väl på plan bjöd man på kamp. Legia dominerade aldrig och IFK var inte långt ifrån att göra mål. Skulle bollen studsat lite annorlunda hade det lika gärna ha kunnat bli 3-3. Oavsett resultat i matchen var IFK och Åland redan vinnare.

 

Legia var en mardrömsmotståndare för IFK, inte bara sportsligt, utan också säkerhetsmässigt med dess ökända fotbollshuliganer. Av den anledningen laddade man upp med omfattande säkerhetsarrangemang inne på arenan och med polisförstärkning ute på stan för att i alla situationer kunna hålla kontroll på läget. Vi har en otroligt kunnig polis som tillsammans med specialister från rikets poliskår beslöt om förstärkningar för att se till att resurserna skulle vara tillräckliga, vilket är det enda som på riktigt har betydelse. Man vill aldrig hamna i en situation där man i efterhand konstaterar att resurserna inte räckte till. Allt sköttes helt enligt manualen och oerhört professionellt av polis, övriga myndigheter, klubben och samtliga inblandade.

 

IFK Mariehamn är med och sätter Åland på kartan och sprida den goda Ålandsbilden. Dagligen de senaste veckorna har riksdagsledamöter från alla riksdagsgrupper pratat med mig om matchen. I onsdags var det många riksdagsledamöter som höll tummarna då IFK spelade. För i Champions League var IFK inte bara hela Ålands lag, utan den här gången också hela Finlands lag.

 

Tack till alla krafter med Peter Mattsson och Robert Söderdahl i spetsen, till hela laget och tränarna med Jani Lyyski och Peter Lundberg som frontfigurer, till alla frivilliga krafter och alla mammor och pappor som skjutsar och ställer upp som juniortränare och som frivilliga, inte bara i Mariehamns juniorer utan också i övriga föreningar samt till alla sponsorer. Tack för festen IFK. Vi ser fram emot flera.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45