Soini vände kappan så knapparna sprättade! – Var är trovärdigheten, frågar Henriksson

19.06.2017 kl. 13:24
Anna-Maja Henriksson riktar skarp kritik mot utrikesminister Soinis agerande.

– Den nygamla regeringsbasen är sannerligen inget drömresultat för demokratin.

Det konstaterade SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagens debatt om den nya regeringsbasen på måndag.

Hon riktade skarp kritik mot utrikesminister Soinis agerande.

– Ni vände kappan så att knapparna sprättade! I er blogg förnekade ni bestämt att ni aldrig någonsin skulle överge ert eget parti. Tio dagar senare var det precis det ni gjorde. Vad säger det om trovärdigheten? Vilken bild ger detta av politiken? Utrikesminister Soini, förstår ni att er trovärdighet idag inte är densamma som för en vecka sedan.

Enligt Henriksson är det viktigt att medborgarna även får veta när statsminister Sipilä blev medveten om Soinis plan B.

 

Henriksson ville också veta på vilket sätt statsminister Sipiläs och finansminister Orpos tal om en aktivare EU-politik och en politik med stark värdegrund kommer att synas i praktiken.

– Man hade hoppats att då Jussi Halla-aho uteslöts, skulle det ha varit en öppning till något nytt. Det enda som har hänt är att vi nu har två nationella populistgrupper – den ena i regeringen och den andra utanför. Sampo Terho ser själv inte några större skillnader i Halla-ahos och hans egen politik. Det här betyder att Terho fortsätter att bromsa europapolitiken så mycket han täcks och värdegrunden är densamma.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15