Flytta landskapsvalet

16.06.2017 kl. 13:44

Vård- och landksapsreformens tidtabell blir alltmer oklar. Först konstaterade regeringen att lagen träder i kraft första juli, sedan var den absoluta tidsfristen slutet av september, sedan oktober och nu talar man redan om november. SFP:s vice ordförande Anders Adlercreutz är oroad för den strama tidtabellen för valet.
- Om lagen träder i kraft först i slutet av hösten, blir tiden för förberedelser oerhört kort. Det är oskäligt för såväl partierna, kommunerna, myndigheterna samt potentiella kandidater. Speciellt då det handlar om ett helt nytt val, sade Adlercreutz på riksdagens frågetimme på torsdag.

Adlercreutz frågade justitieminister Häkkänen om hans inställning till valets tidtabell.

- Vilken är smärtgränsen för regeringen vad gäller förverkligandet av demokrati och helt enkelt praktiska arrangemang inför valet? Vi är redan långt över rekommendationerna från såväl Europeiska rådets som OSCE:s rekommendationer. Är inte tidtabellen ohållbar om lagen träder i kraft först i slutet av hösten, frågade Adlercreutz utan att få svar.
 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35