Vad är det som felar i ungdomsförbundens stöd?

11.05.2017 kl. 16:45
Nya kultur- och ungdomsministern Sampo Terho sade efter sin utnämning i fredags att det nu hör till hans uppgifter att korrigera de ojämlika stödmekanismerna för ungdomsförbundens stöd.

- Jag önskar att ministern kunde förklara vilka av ungdomsförbundens stödkriterier som idag är felaktiga, överflödiga, bristfälliga eller på annat sätt sådana att de skapar ojämlikhet, säger Wallin.

 

I ungdomslagen konstateras bland annat följande: ”Vid prövningen av beloppet på statsunderstödet för en riksomfattande organisation på ungdomsområdet beaktas organisationens ekonomi samt hur rikstäckande organisationens verksamhet är, verksamhetens art, omfattning och samhälleliga verkningar. Vid prövningen av beloppet på statsunderstödet beaktas därtill på vilket sätt organisationen främjar likvärdighet, jämställdhet och delaktighet i sin verksamhet [...]”.

 

- Vilka av ungdomsförbundens stödkriterier anser minister Terho skapa ojämlikhet? Vilka av dem stöder bäst den värdegrund som det blöj- och piskjippo som Sannfinländsk ungdom i årsskiftet presenterade på Facebook representerar, frågade Wallin på riksdagens frågetimme.

 

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35