Valfriheten borde först testas lokalt

10.05.2017 kl. 15:26
Det förslag om valfrihet som regeringen nu presenterat innehåller dock för många osäkerhetsfaktorer och risker för att det skulle få gå vidare, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

 

 

Idag debatterar riksdagen regeringens proposition om valfrihet i vården.

Det allra viktigaste med vårdreformen är att finländarna garanteras god vård när behovet uppstår, medan valfriheten erbjuder flexibilitet. Det förslag om valfrihet som regeringen nu presenterat innehåller dock för många osäkerhetsfaktorer och risker för att det skulle få gå vidare, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

 

- Regeringen har inte tagit till sig den kritik som sakkunniga riktat mot propositionen, utan går vidare med reformen som ett ångvält. Innan vi tar i bruk en reform så omfattande som denna borde det först göras lokala försök i några mindre landskap. Av försöken kan vi lära oss vad som fungerar eller inte gör det, förbättra modellen och sedan gå vidare, säger Adlercreutz.

 

83 % av kommunerna befarar att kostnaderna för vården kommer att stiga, och att tillgängligheten kommer att försämras.

 

- Det är uppenbart att den finansieringsmodell som nu presenterats inte ger rätt incentiv till aktörerna i branschen. Den så  kallade kapitationsbaserade modellen fungerar endast om aktören har ett helhetsansvar för kostnaderna – inklusive specialsjukvård. Så fungerar den modell som idag används i Mänttä-Vilppula. Regeringen borde visa att den förstår den respons som kommit och nu gå vidare med lokala försök.

Det är ansvarslöst att införa reformen på nationell nivå utan att veta vilka effekter den kommer att ha.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40