Finland måste återinföra uppehållstillstånden på grund av humanitärt skydd

31.03.2017 kl. 13:09
Riksdagens människorättsnätverk ordnade idag ett seminarium om Finlands flyktingpolitik. Eva Biaudet, ordförande för människorättsnätverket, efterlyser en humanare flyktingpolitik.

- Finland har på tvivelaktiga grunder skärpt asylpolitiken. Att försvara asylrätten är både en etisk fråga och en fundamental människorättsfråga, som Finland och Europa in i det sista måste stå för. Allt annat är oansvarig och inhuman politik, säger Biaudet.

 

Under seminariet lyftes fram det stora antalet negativa asylbeslut som Migrationsverket fattat. I slutet av 2016 hade omkring 15 000 asylsökande i Finland fått ett negativt beslut på sin asylansökan.

Andelen av negativa asylbeslut är trots det betydligt högre i Finland än i andra EU-länder. Under 2016 fick endast 18 procent av de irakiska flyktingarna asyl i Finland, medan motsvarande siffra inom EU låg på 61 procent.

 

- Jag ställer mig kritiskt till motiveringarna som getts för det stora antalet negativa asylbeslut. Det har motiverats med att de personer som söker asyl i Finland skulle ha en annorlunda profil än de som söker asyl i andra EU-länder. Migrationsverket hänvisar också till förbättrat säkerhetsläge i ursprungsländerna.

 

- Den inhumant stränga lagstiftningen splittrar familjer, och människor som returneras i s.k. frivillig process löper stora risker. Rapporter om försvinnanden och dödsfall är inte ovanliga. Vi måste återinföra uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd.

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35