Regeringen struntar i det förebyggande arbetet

02.04.2017 kl. 13:06



Inkommande tisdag interpellerar oppositionen om social- och hälsovårdsreformen. Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi struntar regeringen totalt i det förebyggande arbetet och underskattar kommunernas viktiga roll och jobb.

Samlingspartiet kör hårt på sin valfrihetsmodell och nu kräver de att också en av de bäst fungerande förebyggande tjänsterna, rådgivningen överförs till valfriheten och därmed marknaden.

 

- I Finland kan vi vara stolta över vårt rådgivningssystem, som haft en betydelsefull inverkan på barns och familjers hälsa. Eventuella problem har kunnat upptäckas i ett tidigt skede, före svårigheterna har hopat sig. Våra främsta experter varnar nu för att privatisera rådgivningen.

Regeringen måste lyssna på dem, säger Rehn-Kivi.

 

Kommunerna ska i framtiden ansvara för det hälsofrämjande arbetet men ingen vet vad det innebär och vilka incitament det finns. Samtidigt blir skolhälsovården utanför valfriheten men rådgivningen eventuellt valbar.

De förebyggande kedjorna och tjänsterna nära kommuninvånaren splittras helt upp och sprids till olika aktörer.

 

- Nu har regeringen nog tappat den röda tråden och bygger upp ett system som ingen har kontroll över. Minister Risikko anger som orsak till valbarheten att det behövs läkare inom rådgivningen. Var är logiken, då skolhälsovårdens läkare är utanför valfriheten? Rådgivningen borde också i framtiden handhas av kommunerna som en viktig led i integrationen av

social- och hälsovården. Nu riskerar barnen helt falla mellan systemen.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35