Räcker inte med finslipning – ny beredning krävs

28.03.2017 kl. 14:28
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen bereder lagstiftningen om patientens valfrihet från grunden på nytt. Hon anser att lagpaketet bör sändas på en ny remissrond, innan lagen kan ges till riksdagen.

– Åtskilliga experter har sågat regeringens valfrihetsmodell. Den är oklar, byråkratisk och den riskerar öka kostnaderna. Därför bör den absolut beredas ordentligt på nytt, säger Henriksson.

– Det räcker inte med en finslipning, utan förslaget behöver grundrepareras. Jag förvånas stort av statsministerns uttalande, då han säger att förslaget skulle ges till riksdagen redan nästa vecka. Om det är så att det slutliga förslaget ges bara en vecka efter att utlåtanderonden är slut, kan man bara föreställa sig hur mycket de åsikter som kommit fram i utlåtandena kommer att beaktas,.

 

Enligt Henriksson kan en bred valfrihet för patienten genomföras utan regeringens oklara, byråkratiska och dyra modell.

– Valfrihet är som utgångspunkt en bra sak, men den måste förverkligas förnuftigt. Det bästa sättet att befrämja valfrihet är att öka bruket av servicesedlar. Via servicesedlar kan patienten lätt välja till vilken läkare hon eller han vill gå. Varför komplicera saken?

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00