Skritligt spörsmål: Polisens verksamhetspunkter i östra Nyland

17.03.2017 kl. 13:59
Riksdagsledamot Mikaela Nylander inlämnade i dag ett skriftligt spörsmåk gällande polisservice i östra Nyland

 

Till riksdagens talman

 

Enligt uppgifter i offentligheten (tidningen Keski-Uusimaa och Svenska Yle) kommer polisstationerna i Lovisa, Träskända och Nurmijärvi att mista största delen av kundservicen och endast bli arbets- och pauslokaler för poliser.  Full polisservice skulle i östra Nyland i framtiden enbart finnas i Borgå, Hyvinge och Vanda. Enligt det uppgifter som finns i offentligheten skulle detta föreslås i en intern utredning som gjorts av en Vandabaserad arbetsgrupp inom polisen.

 

Svenska riksdagsgruppen har under flera riksdagsperioder godkänt olika reformer inom polisförvaltningen. Reformerna har haft som entydig målsättning att trygga resurserna för polisens fältarbete och serviceverksamheten i regionerna.

 

Ifall flera av polisen verksamhetspunkter i östra Nyland nu nedmonteras i enlighet med den interna rapporten, är utvecklingen helt motstridig med de tidigare reformernas syfte. Detta är ytterst oroväckande. Vad är det som sker inom polisförvaltningen jus nu? Håller man på att utan någon offentlig debatt centralisera verksamheten till färre verksamhetspunkter?

 

Servicen inom polisväsendet bör tryggas i hela Nyland. Samtidigt bör också den svenskspråkiga befolkningens rätt till service på sitt eget modersmål tryggas.

 

Med hänvisning till det som anförs ovan får jag i den ordning 27 § riksdagens arbetsordning föreskriver ställa följande spörsmål till den minister som saken gäller:

 

 

Hur ämnar regeringen säkerställa att hela Nyland, inklusive östra Nyland, har tillgång till polisservice? Hur ämnar ministern säkerställa att tillgången till svenskspråkig service tryggas i Nyland?

 

 

Helsingfors den 17 mars 2017

Mikaela Nylander /sv

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55