Avtalet om Tana älv inskränker på samernas rättigheter

14.03.2017 kl. 16:10
Riksdagen behandlar idag avtalet mellan Finland och Norge om fiskerättigheterna i Tana älv. Avtalet innebär avsevärda inskränkningar i samernas möjligheter att fortsätta utveckla sin kultur, och begränsar framförallt samernas möjligheter till traditionellt fiske i älven.

- Då man ser det förslag som jord- och skogsbruksministeriet nu presenterar är det uppenbart att det kritiska utlåtande grundlagsutskottet gav härom veckan i praktiken har klingat för döva öron, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

 

Då ärendet behandlades i grundlagsutskottet stödde Henriksson förslaget om att avtalet i riksdagen borde godkännas av minst två tredjedelars majoritet för att kunna träda i kraft, något som också flera grundlagsexperter fört fram. Förslaget röstades ner med siffrorna 6-8 och Henriksson lämnade in en avvikande åsikt.

 

- Finland har en skyldighet att värna om sin och Europas enda ursprungsfolk. Då kan vi inte med gott samvete försvåra möjligheterna för samerna att leva på traditionellt vis. Speciellt inte då rätten att utöva sin kultur är lagstadgad både i Finland och på europeisk nivå.

 

Även SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund lämnade in en avvikande åsikt då ärendet behandlades i jord- och skogsbruksutskottet
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00