Vårdhälsningar från Sverige

02.03.2017 kl. 09:11
Den senaste tidens kritik mot den planerade valfriheten inom vården är inte obefogad, hälsar Sfp:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi från Stockholm där riksdagens social- och hälsovårdsutskott nyss bekantat sig med den svenska valfriheten

- Valfriheten har definitivt ökat på ojämlikheten inom vården. Kostnaderna har stigit och i Stockholm finns det ett överutbud av privata aktörer medan de offentliga vårdcentralerna kan vara de enda som finns i glesbygden. Det fragmenterade systemet gynnar inte multisjuka personer utan dem som inte är i stort behov av vård, säger Rehn-Kivi.

Valfrihet är i princip en god sak och det svenska folket är överlag nöjt med systemet. I Finland måste vi ta lärdom av den svenska modellens brister och se till att primärvården styrs och övervakas av den offentliga sektorn. Vi har redan nu frihet att välja vårdcentral, men utvidgandet av valfriheten till privata aktörer måste ske stegvis och genom pilotprojekt. Integration med fokus på individen borde vara det ledande ordet inom reformen, istället för den föreslagna modellen som hotar att splittra vården.

- Nu när statsminister Sipilä meddelat att kritiken om valfriheten tas i beaktande borde regeringen trycka
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35