Åland borde användas som nationellt testområde för energilösningar

16.02.2017 kl. 10:25
Under onsdagens plenum debatterades statsrådets redogörelse om det globala handlingsprogrammet Agenda 2030 för hållbar utveckling. I sitt anförande lyfte riksdagsledamot Mats Löfström fram att Åland borde användas som ett nationellt testområde för energilösningar.

-          Åland erbjuder de bästa förutsättningarna för att etablera en testmiljö för en betydande teknisk energiplattform inom förnyelsebar energi, något också statliga innovationsfinansieringsverket Tekes och Ålands teknologi och energicentrum lyft fram. Vi har goda vindförhållanden, många soltimmar och ett etablerat hållbarhetsarbete, säger Mats Löfström.

 

Problemet har varit och är att arbets- och näringsministeriets tjänstemän tolkar självstyrelselagen mycket strikt då man säger att man inte kan stöda projekt på Åland, eftersom det är självstyrelsens behörighet. Det här stämmer dock inte riktigt, vilket både Ålandsdelegationen och grundlagsutskottet konstaterat i tidigare utlåtanden om vindkraften.

 

-          Om det finns en vilja att stöda projekt på Åland finns inga juridiska hinder. Det är den här viljan som jag hoppas skulle infinna sig i arbets- och näringsministeriet eftersom det skulle gynna både Finland och Åland, säger Mats Löfström.

 

-          Många finländska storföretag säger själva att Åland vore idealiskt som testområde, och det skulle vara i Finlands exportintresse om vi kan möjliggöra projekt för dem också på Åland. Precis som jag konstaterade i plenum skulle det vara en win-win för hela landet att kunna använda Åland som showroom för finländska exportprodukter vare sig det berör elbilar, vind- eller solkraft, säger Mats Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00