Felet är i besluten, inte i grundlagen

09.02.2017 kl. 16:05
Enligt finska YLE vill justitieminister Lindström diskutera grundlagsändringar. Ministern menar att grundlagen borde uppdateras till exempel på grund av frågor som gäller asylsökande. SFP:s partiordförande, tidigare justitieminister Anna-Maja Henriksson anser uttalandet vara tvivelaktigt i ljuset av det som händer på andra sidan Atlanten

- Ett dylikt uttalande från landets justitieminister är ofattbart. Vi vet alla att regeringens lagberedning har varit problematisk. Till exempel var integreringsersättningen i konflikt med grundlagens stadgande om jämlikhet. Är det verkligen så att regeringen vill ändra grundlagen för att de annars inte får igenom de förslag som strider mot mänskliga rättigheter? Till vilka delar upplever ministern att grundlagen är ett problem, och varför, frågar Henriksson.

 

Henriksson anser också det vara sorgligt att en av regeringspartiernas riksdagsledamöter för några månader sedan talade om grundlagsdiktatur, då grundlagsutskottets synpunkt inte föll ledamoten i smaken.

 

- Det verkar som om respekten för grundlagen som vi i Finland är vana vid, inte längre är som förr i vår riksdag. Om landets justitieminister väcker denna sortens diskussion, bör det tas på allvar. Diskutera får man, men om grundlagen känns problematisk för att få igenom tvivelaktiga beslut är det fel på besluten, inte grundlagen.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00