Henriksson välkomnar skolkuratorsändring

09.12.2016 kl. 13:26
Mikaela Nylander har gjort ett gott arbete i utskottet. Den gällande lagen har visat sig vara bristfällig och denna ändring förbättrar elevvården, speciellt på svenskt håll.


Kulturutskottet har i dag gett ett betänkande om lagen om elev- och studerandevård. En av de föreslagna ändringarna gäller elevhälsans psykolog- och kuratorstjänster, så att även personer med ämnesstudier på högskolenivå i socialsektorn anses vara behöriga skolkuratorer. I den nuvarande lagen finns inte utvecklingspsykologer i yrkesklassificeringen.

- Mikaela Nylander har gjort ett gott arbete i utskottet. Den gällande lagen har visat sig vara bristfällig och denna ändring förbättrar elevvården, speciellt på svenskt håll. Definitionerna av behörighet inom olika yrken är viktiga att slå fast för att kunna garantera att olika yrkesgruppers kunskapsnivå hålls på den nivå som krävs. Behörighetskraven ska dock ha en grund i utbildningens innehåll, inte enbart i namnet på avlagd examen, säger partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

I Finland har den finska sidans kuratorer bestått av socionomer och socialarbetare, medan det på svenska sidan också finns ett stort antal utvecklingspsykologer som arbetar som kuratorer. Idag klassas en stor del av kuratorerna som obehöriga, trots att den utbildningsbakgrund de har ger dem kompetens att fungera som kuratorer.

- Utvecklingspsykologernas utbildning är anpassad till kuratorsyrket. Utbildningen fokuserar på barn och ungas utveckling samt tar upp utmaningar och problem som kan vara centrala i många ungas liv. Ändringen är nödvändig för våra svenskspråkiga ungas lika rättigheter i utbildningen.

- Utslagningen av unga hör till en av de största utmaningarna för vårt samhälle. Därför är det viktigt att vi aktivt satsar på förebyggande åtgärder. Att garantera en tillräcklig mängd kuratorer och stödpersonal är därför av stor vikt för att stöda ungas välmående och motarbeta utslagning.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00