Bibliotek, vård och sälar

20.11.2016 kl. 00:18
De senaste veckorna har liksom hela det senaste året bestått av en hel del lobbande för Vasa centralsjukhus samt att bevaka österbottniska intressen i olika sammanhang.

I tisdags diskuterades bl.a. nya bibliotekslagen i plenum. I propositionen föreslås att riksomfattande och regionala utvecklingsuppdrag ersätter det nuvarande central- och landskapsbibliotekssystemet. Undervisnings- och kulturministeriet skall ansvara för den nationella bibliotekspolitiken för de allmänna biblioteken samt för utvecklingen av den. Kommunen ska ordna verksamheten vid de allmänna biblioteken. Antalet bibliotek med utvecklingsansvar kommer att vara färre till antalet än de nuvarande landskapsbiblioteken. Detaljerna bestäms på förordningsnivå.

 

Själv betonade jag i mina talturer i plenum vikten av att man även i fortsättningen ger regionerna utrymme och mandat att själv utveckla biblioteken som en del av regionens egna värdeskapande ekosystem och livsmiljö. Det har minsann varit sorgligt att märka hur regeringen, som mellan varven talar för avvecklande av normer och exportens betydelse, uttryckligen vill förbjuda till exempel Österbottens exportkust från att utveckla sin specialsjukvård med sina egna pengar, även om regionen finansierar en stor del av välfärdstjänsterna i resten av landet. Ett starkt två- och flerspråkigt fäste som Vasa bör ha ett bibliotek med omfattande utvecklingsansvar även framöver och vi skall även ha starka bibliotek i våra österbottniska kommuner. Jag förutsätter att man i den fortsatta planeringen även tar språkliga aspekter i beaktande.

 

I den nyaste JuristNytt-tidningen fanns en bra artikel om hur det i regleringens och förmynderiets förlovade land Finland är viktigt att grundligt bedöma besluts inverkan och konsekvenser, för att undvika flopplagar. Till exempel gällande jourreformen, där man föreslår en radikal centralisering av sjukhusnätverket, konstaterar man endast kort om ”konsekvenser för företag”: ”ingen större inverkan på företagsverksamheten”. Alla borde förstå att så här radikala förslag naturligtvis har märkbara konsekvenser för företag. Till och med Wärtsilä Finlands VD konstaterade att Vasa centralsjukhus har en viktig roll i deras ekosystem och att dess roll borde förstärkas med tanke på den tillväxt som förväntas inom de kommande åren. När exportaktörer som säljer världens bästa motorer talar om tillväxtförväntningar, bör ett litet lands beslutsfattare lyssna noga.

 

I veckan fick vi även svar på ett skriftligt spörsmål gällande den växande sälstammens hot mot fiskenäringen som vi med Peter Östman som initiativtagare lämnade in tillsammans med Mats Nylund och Anna-Maja Henriksson. Någon direkt ändring av jaktlagen och övergång till skottpenning utlovades inte i det här skedet, men det finns vissa hoppfulla skrivningar som visar att ministern är medveten om det stora problemet, så arbetet fortsätter, och detsamma gäller skarveländet.

 

Det har under de senaste dagarna även varit spännande att följa med vilka människor Donald Trump nu samlar kring sig vid uppbyggandet av sin administration och stab. Framförallt får vi hoppas att hans gäng inser vikten av internationell handel samt att man betraktar Finland som en del av ett starkt Norden - inte som en förort till St. Petersburg.

 

 

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05