Låt Finland visa vägen

05.10.2016 kl. 15:00
Finlands nisch i en allt hårdare värld är att agera vägvisare. Svenska riksdagsgruppen uppmanar därför regeringen att välja föregångarens sida framför populismens.

– Svenska riksdagsgruppen tar avstånd från våldsdåd och rasism. Med historien som spegel vägrar vi förminska det hot mot vår demokrati och mot minoriteter som organisationer eller enskilda politiker som flirtar med rasismen utgör, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Länder som Tyskland, med Angela Merkel i spetsen, har hållit en hög etisk profil i arbetet med att tackla de kraftiga folkvandringar som kriget i Syrien och konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika medfört. I Kanada, där drygt 20 procent av befolkningen är utlandsfödd, har man lyckats hålla högerpopulism och främlingsfientlighet stången genom att välkomna flyktingar från till exempel Syrien i en situation där övriga länder har gjort allt för att slippa ta emot dem.

– Undersökningar visar att kanadensarna är öppna inför och optimistiska vad gäller immigration. Kanadas modell för invandring är som ett vaccin mot rasism, säger Biaudet.

– Samma sak kan inte sägas om flera andra av Europas länder. Här hoppas jag att vår regering klart och tydligt skulle välja sida – ska Finland vara ett exempel för övriga europeiska länder eller agera skamfläck i framtidens historieböcker?

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00