Regeringen behandlar asylsökande som kriminella

28.09.2016 kl. 15:41
Regeringen vill återigen ändra på utlänningslagen genom ännu en proposition. Istället för att förbjuda tagandet av barn i förvar, såsom otaliga människorättsinstitutioner redan länge efterlyst, skärper regeringen kontrollen av asylsökande genom att införa hårdare bevakning.

Asylsökande som fått avslag på sin asylansökan tvingas i framtiden anmäla sig vid förläggningen 1-4 gånger per dag. För barn som är 15 år fyllda och som saknar vårdnadshavare gäller ännu hårdare krav, då propositionen kräver att de skall vistas på förläggningens område, och endast får avlägsna sig från området av vägande personliga skäl.

 

- Regeringen föreslår nu ett system som  liknar hemarrest, speciellt för barnen som måste hållas på förläggningens område. Regeringen flyr sitt ansvar när det gäller att avskaffa tagandet av barn i förvar och man kan inte annat än skämmas över detta hemarrestförslag, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

 

Biaudet oroar sig för att förslaget utgör ytterligare ett sätt att begränsa människors frihet, eftersom tröskeln att ta människor i förvar sänks i och med att boendeskyldigheten och anmälningsskyldigheten i framtiden kommer att kunna åläggas av polisen, Migrationsverket och gränsbevakningsväsendet. Bestämmelsen beskrivs som ett lindrigare alternativ till tagande av förvar av ensamkommande minderåriga, men kommer i praktiken inte att ersätta nuvarande system.

 

- Propositionen borde beredas om, och en ordentlig bedömning om hur man med förslaget tänkt säkra de grundläggande rättigheterna måste göras. Vi kan inte hålla på att behandla människor som redan befinner sig i en svår situation som om de vore kriminella. Det är emot all värdighet och ökar de asylsökandes stress, samtidigt som bristen på mentalvårdstjänster för asylsökande ger uttryck i oroväckande självmordssiffror från förläggningarna.
Eva Biaudet

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00