Regeringen gömmer sig för Europa

25.08.2016 kl. 12:22
Trots ljusglimtar som hushållsavdraget, arvs- och gåvoskatten, förnyade momsregler för företag och vattkoppsvaccin är finansministeriets budgetförslag visionslöst och skapar oro för landets framtid. Det konstaterar Svenska riksdagsgruppen, som på sitt sommarmöte i Borgå på torsdagen diskuterade budgetförslaget.

 

 

- Det mest oroande är nog regeringens totala avsaknad av framtidstro.

Speciellt saknar regeringen klara förslag som förbättrar sysselsättningen. En förbättrad sysselsättning är en förutsättning för att vi ska kunna finansiera välfärden, säger gruppordförande Stefan Wallin.

 

Svenska riksdagsgruppen har på sitt sommarmöte i Borgå lanserat ett tiopunktsprogram för att förbättra sysselsättningen.

 

http://www.sfp.fi/sv/node/7892

 

- I ett läge där världen skakas av en humanitär flyktingkris, Brexit och ett upprivande amerikanskt presidentval känner människorna en viss vanmakt över samhällsutvecklingen, också över vad som sker i deras vardag. Hur ska det gå för vården, för utbildningen och för rättsstaten?

Kommer det att finnas tillgång till vård och omsorg dygnet runt på modersmålet i våra regioner. Vad sker med sjukhusen i Vasa, Borgå, Raseborg och Jakobstad samt den svenska vården i Huvudstadsregionen och Åbo, frågar partiordförande Anna-Maja Henriksson.

 

- I detta läge är det ansvarslöst att regeringen fortsätter med nedskärningarna inom utbildningen. Här borde regeringen visa ledarskap och komma med positiva lösningar som skapar framtidstro, säger Henriksson.

 

Svenska riksdagsgruppen anser också att regeringen borde vara den aktiva och visionära brobyggare som Finland en gång haft rykte om sig att vara.

I stället verkar det som om regeringen gömmer sig för omvärlden och saknar intresse för EU:s och Europas framtid. Hur ska man annars förklara att ministrarna under sommaren uteblivit från väsentliga ministerrådsmöten?

 

- För ett liten ekonomi som Finland är europeiskt och internationellt samarbete en bra sak. Nu förutsätter vi att regeringen samlar leden och under den förestående budgetbehandlingen stakar ut en politik som skingrar oron och stärker framtidstron, säger Wallin.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40