Accepteras dubbelspel i EU-politiken?

01.07.2016 kl. 12:43
Regeringens europapolitik måste vara trovärdig. Det efterlyste partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) i Svenska riksdagsgruppens anförande i riksdagens Brexit-debatt på fredagen.

– Britternas utträde är en historiskt revolutionerande händelse som förändrar Europa. Vad allt det innebär vet vi inte ännu. Men, ingenting ont som inte har något gott med sig. Vi bör passa på att förnya Europa och EU nu, säger Henriksson.

 

Hon ifrågasätter starkt regeringens förmåga till en konstruktiv EU-politik, eftersom Sannfinländarna är engagerade i ett dubbelspel som inför öppen ridå splittrar regeringsleden.

– Omvärlden måste veta vad Finlands linje är. Om utrikesminister Soini gör anspelningar som är helt emot regeringsprogrammet och mot Finlands officiella ståndpunkt skadas Finlands anseende.

 

Henriksson betonade att Finland behöver mer Europa, inte mindre.

– I detta läge blir den nordiska plattformen viktigare. Det är mycket vi kan göra tillsammans. Svenska riksdagsgruppen säger nej till högerpopulismens framfart i Europa. Vi vill erbjuda ett annat alternativ som bygger på ansvar för ett bättre gemensamt Europa
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35