Parlamentarism

23.06.2016 kl. 08:08
I Finland har tre riksdagspartier fått nya ordförande, en av dem är vår egen Anna-Maja Henriksson. Samlingspartiets nya ordförande har just presenterat sin nya ministerlista, där han själv byter uppgift och vi får två nya ministrar. Alla dessa val, gjorda i demokratisk och vad gäller ministrarna, i parlamentarisk ordning, kommer att påverka vårt samhälle och våra liv i större eller mindre utsträckning.

Utöver detta pågår det några processer ute i världen som kommer att påverka oss minst lika mycket om inte ännu mera och där våra påverkningsmöjligheter som finländare är ytterst begränsade. Då tänker jag på britternas omröstning om utträde ur EU idag torsdag, på presidenvalskampanjen i USA där det finns en reell risk att kverulanten Donald Trump blir president och den allt starkare nationalismen i Ryssland som påverkar västvärldens hela säkerhetspolitisk omgivning.

 

Fast dessa tre processer inte i sig har någon koppling alls till varandra så finns det klara likheter mellan dem. I Storbritannien har Brexit-sidans kampanj blivit allt mera inskränkt och till och med direkt rasistisk ju närmare omröstningen vi kommit. Brexit-sidan har till och med publicerat obehagligt kampanjmaterial med mörkhyade flyktingar i långa rader som hotar ta över Storbritannien om de fortsätter som EU-medlemmar. Donald Trumps politiska budskap varierar men en viktig del i hans kampanj består av att skapa motsättningar mellan amerikaner och mexikaner, mellan amerikaner och muslimer och ge sken av att USA blir starkt om man stänger gränserna mot omvärlden. Ryssland har tagit många steg mot isolationism under president Putins nuvarande period. Putin har visat för omvärlden att Ryssland struntar i internationell rätt och till och med angriper andra länder militärt. Här i Finland syns resultatet av det i en förändrad inställning till Nato.

 

Om britterna idag röstar för ett utträde ur EU så kommer börserna att sjunka kraftigt, vår export till Storbritannien att minska och vi får skriva ner Finlands tillväxtprognos. Om Donald Trump blir vald till president i USA kommer motsvarande att hända. Och den debatt om skärpta regler för familjeåterförening som förts i riksdagen de senaste veckorna visar att främlingsfientligheten och de stängda gränsernas politik också har ett starkt stöd i regeringsparternas led.

 

Österbotten har utvecklats till det mest exportinriktade landskapet i hela Finland tack vare att vi varit öppna mot omvärlden, rest till andra länder och tagit med oss nya intryck och kunskaper. Det arvet ska vi hålla fast vid. Trevlig sommar!

Mats Nylund

Gruppanföranden

Gruppanförande vid riksmötets öppningsdebatt

Gruppordförande Mikaela Nylander höll svenska riksdagsgruppens anförande i samband med riksmötets öppning 12.2 2013
12.02.2013 kl. 14:00

Gruppanförande 6.2 2013

Gruppanförande i remissdebatten om Statsrådets redogörelse för Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2012. Riksdagsman Thomas Blomqvist.
06.02.2013 kl. 15:27

Gruppanförande om 2013 års statsbudget

Riksdagsledamot Astrid Thors gruppanförande 17.12.2012 i debatten om finansutskottets betänkande om 2013 års statsbudget.
17.12.2012 kl. 16:57

Gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum 5.12.2012

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela nylanders gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum inför Finlands 95. självständighetsdag.
07.12.2012 kl. 09:55

Interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylanders gruppanförande 3/10 2012 i debatten om interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice.
03.10.2012 kl. 15:00

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25