Wallin vald till gruppledare

14.06.2016 kl. 14:07
Riksdagsledamot Stefan Wallin har valts till ny gruppordförande för Svenska riksdagsgruppen. Han efterträder Anna-Maja Henriksson som på söndag valdes till partiordförande för SFP.

Till gruppens första viceordförande valdes Mikaela Nylander och till andra viceordförande Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Wallin ser fram emot att ta över som gruppledare i riksdagen.

– Att få leda svenska riksdagsgruppen nu då SFP är i opposition är utmanande, men också väldigt spännande. Vi skall lyfta vår egen svans och ta fram egna alternativ i en konstruktivt kritisk anda.

Wallin hör till de mest erfarna krafterna i gruppen som har tio mandat i riksdagen. Han var sex år partiordförande. Under den tiden var han kultur- och idrottsminister (2007–2011) och försvarsminister (2011–2012). För närvarande är han medlem i riksdagens utrikesutskott.

– Efter mina år som partiordförande och minister känner jag mig både redo och hedrad av gruppordförandeskapet. Det parlamentariska rummet är och bör vara den viktigaste platsen för politiska samtal, också frejdig debatt.

 

Stefan Wallin är 49 år gammal och bor i Åbo
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00