Unik möjlighet för SFP

12.06.2016 kl. 15:00
Under de kommande 20 åren kommer världen att förändras mer än den gjort under de senaste 200 åren. Jag tror att vi ofta glömmer bort vilka krav på nytänkande detta ställer på alla som i olika forum är aktiva som förtroendevalda, men framförallt tror jag att vi har svårt att se vilken enorm möjlighet denna rasande takt av förändring och utveckling innebär för till exempel SFP som ett nationellt ännu litet men smart parti.

Vi har en unik chans att vara den kraft som inom olika sektorer går i bräschen för nya lösningar och koncept – att vara de som utvecklar morgondagens Finland  - som en del av Norden – i en global värld bestående av helt nya typer av nätverk, relationer och även ekonomisk värdeskapande logik.

 

SFP bör vara det parti som starkast bidrar till att skapa en positiv och kreativ mental atmosfär, möjliggörande lagstiftning samt marknadsdrivna forskningsplattformer med ambitionen att Finland blir världsbäst på fenomen som bl.a. robotisering, digitalisering, automation och artificiell intelligens – dvs. utveckling av intelligenta komponenter och drivkrafter som möjliggör ännu smartare lösningar – dvs. ett ännu högre förädlingsvärde – inom allt från energiteknologi och skogsindustri till bioteknologi, diagnostik, farmakologi, utnyttjande av inhemsk matproduktion samt informationshantering av globala varu- och värdeflöden samt utnyttjande av de möjligheter de arktiska områdena erbjuder.

 

Vi bör också tänka ut nya hållbara modeller för de nya förtjänstkoncept som kommer att dyka upp oavsett vi vill det eller ej – diskussionen kring Über-taxina är bara toppen av det isberg vi kommer att se.

 

Finlands exportmotor Österbotten hämtar in fler euron på årsnivå än de fem sämst exporterande landskapen gör sammanlagt. Det tvåspråkiga Borgå har efter Vasa det högsta industriella förädlingsvärdet per kapita i hela landet. I Åboregionen finns bl.a. unik varvsindustri och läkemedelsindustri för att nämna några exempel.

 

Det är ofta områden med ett starkt svenskt inslag som har störst potential att utveckla morgondagens globalt unika lösningar. Låts oss därför se till att - utan att förblindas av gårdagens förvaltningsgränser - aktivt utnyttja vår lokala och regionala makt i kombination med våra nationella och globala nätverk inom näringsliv, utbildning och forskning på ett sätt som gör att vi oavsett nuvarande regeringens passivitet eller aktivitet är de som går i bräschen för utvecklingen och visar vägen för Finland som en del av Norden i morgondagens värld – och att vi blir bäst på att utveckla modeller för ny ekonomi – som finansieringsgrund för ett ännu bättre medborgarsamhälle.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40