Inse fakta och se framåt

04.06.2016 kl. 06:26
All vishet bygger på att erkänna fakta, konstaterade J.K. Paasikivi i tiderna. När undertecknad för mer än fem år sedan varnade för att den splittrade kommunstrukturen i Vasaregionen och Österbotten riskerar att göra Seinäjoki till vårdcentrum i gamla Vasa län samt hotar såväl landskapsbiblioteket som övriga funktioner längs med kusten stod många på rad och hånflinade

Nu är vi dock där - och läget är allvarligt. Jag hoppas innerligt att de kommunpolitiker som har kraft, energi och vision att jobba vidare nu inser vad klockan är slagen. Enbart tillsammans syns vi på kartan, och enbart tillsammans kan vi systematiskt och strategiskt skapa en bättre framtid för kommande generationer. De som säger att storleken inte har någon betydelse har sällan arbetat med särskilt stora frågor. Att storleken har avgörande betydelse för byråkrater i Helsingfors och Bryssel har vi tyvärr gott om bevis för.

 

I dagens regering står nyckelministrarna ofta på rad och beklagar sig över hur exporten haltar och hur industriella arbetsplatser försvunnit. Ändå vägrar man spegla och analysera utbildnings- eller vårdreformer i förhållande till det faktum att vi faktiskt har ett område - Vasaregionen och Österbotten - där antalet industriella arbetsplatser under de senaste tio åren faktiskt ökat och där exporten drar exceptionellt bra. Man försvagar medvetet områden som till stora delar försörjer resten av landet. Sådan är tyvärr verkligheten. Själv hade jag min riksdagsvalsöppning på centralsjukhusets cafeteria just för att signalera varför det är så livsviktigt att vi tillsammans och med öppet sinne strategiskt och långsiktigt måste utveckla vår värdeskapande region och dess näringsliv: nämligen för att ha råd och möjlighet att utveckla den för oss alla enskilda människor livsviktiga offentliga servicen. Med den splittrade kommunstruktur vi har idag riskerar vi tyvärr förlora en massa statligt finansierade arbetsplatser i Vasa - och detta drabbar hela regionen, eftersom många av våra goda grannar här får sin utkomst.

 

Från Vasa stads sida har vi lyckats ingå ett tillväxtavtal med staten som ger oss ett nationellt ansvar för utvecklandet av intelligenta energilösningar. Vi har utvecklat en energiutbildningsstrategi som noteras på högsta EU-nivå och en högskolesektor som tillsammans med Umeå slår inte bara vår egen, utan även flera andra huvudstäder. Vasa satsar mer på kultur än någon annan stad i landet och vi bygger idrottsarenor som kommer att betjäna hela regionen i årtionden framåt. Vi har senaste vecka suttit timtal med bl.a. justitieministern för att bädda för att Vasa även blir framtidens justitiecentrum. Såväl Wasaline som Kvarken Hamnar har tack vare Vasas och Umeås långsiktiga strategiska satningar rekordår såväl bakom sig som framför sig. Att projektet Midway Alignment stött på viss patrull i en viss kategori av denna ansökningsrunda i EU innebär enbart att vi arbetar ännu hårdare för att tillsammans med våra svenska vänner och det finanspolitiska ministerutskottets stöd i ryggen så snabbt som möjligt via olika kanaler finna en långsiktig - och om möjligt ännu mer innovativ - lösning för transportstråket i Kvarken som binder samman Norge och Ryssland i det allt viktigare arktiska området. Projektet går vidare, och som allt annat aktivt resultatinriktat strategiskt utvecklingsarbete kan det enbart bedrivas om man samverkar varje dag. Det skulle gynna regionen om vi hade strukturer som möjliggjorde att även starka krafter från våra grannkommuner dagligen skulle delta i utvecklingsarbetet.

 

Vi har nämligen alla möjligheter att utveckla en region som på alla plan - även inom vården - håller toppklass. Men då är det nog dags för alla goda och positiva krafter att inse faktum i den omvärld vi idag befinner oss: en stad - Svenskfinlands huvudstad - med över 100 000 invånare kan på ett helt annat sätt försvara det som finns, men framförallt strategiskt utveckla(!) såväl landsbygden och skärgården som näringslivet, högskolesektorn, sjukvården, infrastrukturen och samverkan över Kvarken. Tillsammans kunde vi vara betydligt starkare!

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35