Sjöfartens långsiktiga verksamhetsförutsättningar i Europa bör tryggas

18.05.2016 kl. 10:49
Finland är en ö i EU och nästan 90 procent av vår utrikeshandel sker via havet. Sjöfarten är livsviktig för Finland och därför är det hela tiden nödvändigt att vi tryggar sjöfartens långsiktiga verksamhetsförutsättningar, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Löfström är oroad över de röster som nu höjs för att EU borde skapa ytterligare regler för sjöfarten.

– EU ska inte nu egenhändigt gå in för att skapa nya regelverk, gällande koldioxidutsläpp, som enbart skulle gälla i EU eftersom det snedvrider konkurrensen. Det har varken vi i Finland eller Europa överlag råd med. Istället bör EU använda sitt inflytande för att skapa gemensamma globala lösningar som gör att sjöfarten globalt fortsätter minska sina utsläpp men där samma regler gäller alla.

– Ryssland har nyligen byggt en ny stor hamn i Bronka, helt intill St Petersburg. Ifall vi skapar nya restriktioner enbart för vår EU sjöfart, är det ganska lätt att räkna ut vart sjötrafiken i framtiden riktas och att hamnarna bland annat i Kotka, Fredrikshamn, Helsingfors och Hangö kommer påverkas negativt av det.

Mats Löfström deltar idag i Europas mest betydande havskonferens, European Maritime Day, som ordnas i Åbo 18-19.5.  Evenemanget samlar cirka tusen sakkunniga och beslutsfattare som arbetar med maritima frågor i olika delar av Europa.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35