Bonden betalar för Mavis schabbel

17.05.2016 kl. 11:09
I HBL (12.5) kunde vi läsa om hur Landsbygdsverket Mavis agerande och uppskjutna stödutbetalningar har förvärrat jordbrukarnas ekonomiskt redan trängda situation.

Många gårdar är i en verkligt svår nödsituation, pengarna är helt enkelt slut. Producentpriserna har sjunkit drastiskt och det inhemska jordbrukets resultat har minskat med 40 procent år 2015 jämfört med året innan. Detta i kombination med försenade stödutbetalningar gör att situationen är ohållbar. När Mavi schabblar med dataprogrammen är det bonden som får betala. Situationen är fullkomligt oacceptabel.

Landsbygdsverket Mavi har meddelat att de förnyar sin organisationsstruktur från och med 1.9.2016. Behovet av omorganiseringen av Mavi har varit uppenbart en lång tid. Det är oförsvarligt att åtgärder inte har vidtagits tidigare. Bönderna har rätt att vänta sig att Mavi och förvaltningen skall fungera effektivt och stöden betalas ut i tid. En omorganisering räcker inte, utan det behövs dessutom en rejäl uppryckning och attitydförändring.

SLC Nyland kräver att såväl Mavi som jord- och skogsbruksministeriet nu måste göra allt man kan för att skynda på stödutbetalningarna och ge klara besked till jordbrukarna om när de försenade delarna av 2015 års stöd utbetalas. För att underlätta gårdarnas akuta ekonomiska situation måste regeringen ta beslut som sänker kostnaderna, samt bevilja ett krisstöd i tilläggsbudgeten i slutet av maj.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00