Regeringen riskera hela landets livsmedelskedja med sin passivitet.

15.05.2016 kl. 12:58
De sista raterna av 2015 års jordbruksstöd har ännu inte kommit utan lovas innan slutet på juni. Inga förändringar gällande landsbygdförvaltningen har verkställts annat än att ministeriet deltar flitigare än tidigare i Mavis interna möten. Regeringen har inte lyckats få fram några åtgärder från EU för att kompensera de förluster som uppgår till hundratals miljoner som drabbat bondekåren på grund av Rysslands stängda gränser. Regeringen har heller inte levererat något svar på hur bönderna ska klara sin likvidetskris.

För nästan exakt två månader sedan samlades över 5 000 bönder och över 500 traktorer på Senatstorget i Helsingfors. Budskapet till landets regering var tydligt. Det är oacceptabelt att bönderna nästan ensamma står som betalare för stormaktspolitiken och handelsbojkotterna. Kräv kompensation från EU. Importerade livsmedel som framställts med metoder som skulle vara olagliga i Finland får inte längre jämställas med inhemska när den offentliga sektorn gör upphandlingar. Landsbygdsverket Mavi måste få ordning på utbetalningarna av jordbruksstöden. Det är fullständigt oacceptabelt att bönderna måste följa exakta datum som kan ge ödesdigra konsekvenser om man missar en dag, medan staten bara kan skylla på dåligt fungerande dataprogram och skjuta fram utbetalningarna av jordbruksstödet.

 

Både landets statsminister, finansminister och jord- och skogsbruksminister besökte demonstrationen. Det visades förståelse för jordbrukets katastrofala ekonomiska situation och bristfälligheterna skulle årgårdas. Nu två månader efter har inget hänt som påverkat situationen ute på gårdarna. De sista raterna av 2015 års jordbruksstöd har ännu inte kommit utan lovas innan slutet på juni. Inga förändringar gällande landsbygdförvaltningen har verkställts annat än att ministeriet deltar flitigare än tidigare i Mavis interna möten. Regeringen har inte lyckats få fram några åtgärder från EU för att kompensera de förluster som uppgår till hundratals miljoner som drabbat bondekåren på grund av Rysslands stängda gränser. Regeringen har heller inte levererat något svar på hur bönderna ska klara sin likvidetskris. Det talas om ett eventuellt krispaket men till dags dato har ingenting hänt.

 

Regeringen riskera hela landets livsmedelskedja med sin passivitet. Nu handlar det inte bara om de drygt 50 000 gårdar vi ännu har kvar. Det handlar om mera än 300 000 människor som får sin inkomst från livsmedelskedjan. Slutar spannmålsproduktionen, stänger foderfabrikerna och bryggerierna i vårt land. När svinproducenten upphör med sin verksamhet ska ingen tro att slakten och förädlingen i framtiden sker i Finland. I så fall kommer färdigt förädlade varor hit. Om växthusodlingen upphör så stänger också grönsakspackerierna. Kort sagt, hela kedjan står och faller med bonden, med modernäringen jordbruk.

 

Nu pågår vårsådden som är den mest intensiva arbetsperioden på våra gårdar. Vårsådden upptar för tillfället böndernas hela arbetstid. Däremot vet jag att det sjuder under ytan. Jag befarar att en ny eventuell bondemarsch till huvudstaden inte kommer att vara lika städad som den förra. Bästa regering, agera nu!

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00