Flyttvågen till Sverige oroar Henriksson

09.05.2016 kl. 14:59
Attitydklimatet i Finland, samt färre jobbmöjligheter hör till de viktigaste skälen för att många nyutexaminerade finländare söker sig till Sverige efter jobb. Det säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Vi måste få en starkare framtidstro och en positivare grundton i vårt samhälle.

Hon är bekymrad för att flyttvågen gör att särskilt många nyutexaminerade österbottningar flyttar till Sverige där de har lättare att hitta jobb.

– Visst är det bra att få erfarenheter av att jobba i Sverige och i andra länder, men vår utmaning blir att få dem efter en tid att flytta hem igen. Då får attitydklimatet i Finland inte vara sådant att det utgör ett hinder, säger Henriksson.

Europadagens nationella huvudevenemang hölls på måndagen i Seinäjoki. Henriksson deltog i en paneldebatt med temat de unga, jobben och migrationen.

 

Dubbla budskap av Tolppanen

I diskussionen förundrade sig Henriksson över att arbetsminister Jari Lindströms (Sannf) förslag om reformer av arbetslöshetsskyddet sågades totalt av hans partikollega Maria Tolppanen från Vasa.

– Sannfinländarna kör med dubbla budskap. Det är anmärkningsvärt hur fräck man kan vara. Ute i den egna valkretsen talar regeringspartiet Sannfinländarnas ledamot med kraft emot sin egen minister och regering. Är det här följen av att partiets ordförande utrikesminister Timo Soini är så mycket på bortaplan eller är det en medveten strategi av Sannfinländarna, frågar Henriksson.

– Man kan inte sitta i såväl regeringen som i oppositionen samtidigt. Hela det politiska systemets trovärdighet lider av dylikt beteende, säger Henriksson.

Hon lyfte fram i debatten SFP:s förslag om att regeringen borde utreda en minijobsmodell för den finska arbetsmarknaden. Den skulle grunda sig på erfarenheter från den tyska modellen. Syftet är att förbättra möjligheterna till sysselsättning speciellt för unga under åldern 30 år.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35