Kina

01.05.2016 kl. 08:00



Förra veckan besökte en delegation från riksdagens Jord- och skogsbruksutskott Peking och Shanghai. Den viktigaste målsättningen med resan var att befrämja finsk livsmedelsexport

Övriga viktiga sektorer som faller inom utskottets ansvarsområden är skogsindustri och clean-tech, både vad gäller markaanvändning, vattenrening och energi. Vår delegation hade möten med bland annat Folkkongressens Jordbruks- och landsbygdsutskott, de centrala ministerierna för våra ansvarsområden och även näringslivsrepresentanter både från kinesiska och finska företag.

 

Kina kommer när som helst att går förbi USA som världens största ekonomi. Trots att tillväxttakten har avmattats är den fortfarande hisnande, 6,5 procent per år. Överallt byggs det och investeras. Kombinationen av en utpräglat kapitalistisk marknadsekonomi med knivskarp konkurrens och en totalitär politisk regim ställer stora krav på de länder och företag som ska driva handel. Förutom det självklara vid utrikeshandel att företag förhandlar med företag så krävs det också goda diplomatiska förbindelser. Finlands president Sauli Niinistö har redan hunnit träffa Kinas president XI Jinping två gånger. Riksdagen talman och vicetalmän träffar sina motsvarande kolleger, ministrar träffar ministrar och vi riksdagsledamöter träffar våra kinesiska kolleger. Dessutom sker ett kontinuerligt umgänge mellan tjänstemän. Utan detta fungerar inte handeln.

 

Finland är det EU-land som i förhållande till sin befolkning har det största handelsutbytet med Kina. Det oaktat finns det en stor potential att ytterligare öka både vår export till Kina och kinesiska företags investeringar i Finland. Ett mycket intressant marknadsområde för oss är mat. Kinas jordbruksmark och framför allt vattendrag är kraftigt nedsmutsade. Det påverkar givetvis de lokala livsmedlens kvalitet och till exempel innehåll av tungmetaller. Den kinesiska medelklassen i de stora städerna litar mera på utländska livsmedel än de inhemska och det gäller i all synnerhet för barnmat.

 

Från och med årsskiftet träder en lag i kraft i Kina som förbjuder avverkningar i naturskog. Orsaken är tidigare rovdrift med markerosion och stora översvämningar som följd. Eftersom det virke som kommer från plantager är snabbväxande och kortfibrigt duger det inte som sågvirke eller till trämöbler. Kinas importbehov av sågvaror kommer att öka med drygt 50 miljoner kubikmeter per år eller nära nog med lika mycket som den årliga avverkningen i Finland varit de senaste åren. Eftersom våra skogsbolag redan är närvarande i Kina så ger detta nya exportmöjligheter.

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00