Skriftligt spörsmål om Vasa centralsjukhus framtid

29.04.2016 kl. 09:23
Riksdagsledamot Joakim Strand första undertecknaren.

Regeringen upprepar konstant hur exporten minskar och industriella arbetsplatser försvinner. Vasa och Österbotten är dock ett lysande undantag i detta hänseende, och därför är det ofattbart hur olika reformer tycks behandlas i något slags gammaldags vakuum, dvs. utan att man tar hänsyn till regionala särdrag och de faktorer som skapar resurser för finansieringen av hela vårt välfärdssamhälle, säger riksdagsman Joakim Strand (sfp)

 

Strand poängterar även att Vasa är ett exportdrivet industriellt centrum med mångsidiga trafikförbindelser. Såväl industrin, flygtrafiken, båttrafiken, tågtrafiken som den tunga vägtrafiken längs med kusten medför att risknivån gällande storolyckor är hög alla tider på dygnet. Därför bör det definitivt finnas beredskap för avancerad vård och räddningsoperationer dygnet runt, i synnerhet med tanke på den orättvisa fördelning som medför att regionen även är utanför de finska räddningshelikoptrarnas räckvidd.

 

Förutom de språkliga särdragen och språkliga rättigheterna lyfter Strand även upp det faktum att det i Vasa finns mångsidiga utbildningar inom social- och hälsovård på båda inhemska språken.

 

Även digitaliseringen möjliggör att Vasa Centralsjukhus framöver kunde betjäna svenskspråkiga i hela Finland. När det gäller att ge stöd på distans behöver vi inte heller begränsa oss till Finland, utan kunde ha hela Norden som arbetsfält och potentiella kunder, konstaterar Strand.

 

Strand kräver även svar på frågan hur man i regeringens beslutsfattande tar i beaktande näringslivets verksamhetsförutsättningar. – I allt beslutsfattande bör man analysera verkningarna på industriellt värdeskapande och export. Det är en förutsättning för att vi skall kunna finansiera välfärden även framöver, säger Strand.

 

Det skriftliga spörsmålet undertecknades även av Anders Adlercreutz, Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund, Mats Nylund, Susanna Koski, Maria Tolppanen och Peter Östman.  

Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00